Prins Laurent was van zinnens om een toespraak te geven op een pro-Erdoganbijeenkomst voor Turken in België. Dat werd bevestigd aan De Standaard door het kabinet van eerste minister Charles Michel (MR). Dat is een extra gênant voorval bovenop het ongepermitteerde bezoek aan een diplomatiek feestje ter ere van het 90-jarige jubileum van het Chinees leger. Prins Laurent postte eerder een foto van het feest op zijn Twitterpagina, maar intussen heeft de prins zijn Twitter-account verwijderd.

Vermoedelijk ging het om de eerste herdenking van de mislukte Turkse staatsgreep in België. Vorige maand werd overal in Turkije, maar ook voor de Turkse diaspora in Europa, de eerste verjaardag gevierd van de gefaalde Turkse coup. Waar mogelijk worden zo’n evenementen bezocht door Turkse regeringsleden. Ook voor deze bijeenkomst had Laurent geen toestemming gevraagd aan de regering, hetgeen wettelijk nochtans wel moet.

“Op het nippertje nieuwe blunder kunnen vermijden”

Echter, het kabinet van Michel kon via-via te weten komen dat de rebelse prins van plan was om een bezoekje te brengen aan de pro-Turkse bijeenkomst en er zelfs te speechen. Dat zou gênant geweest zijn voor België, gezien de diplomatieke spanningen met Turkije. “Zo hebben we op het nippertje een nieuwe blunder kunnen vermijden”, laat het kabinet van Michel weten aan De Standaard.

Gisteren werd al tot de beslissing gekomen dat Laurent voor zijn eerdere transgressie rond het Chinese feestje een deel van of zelfs zijn volledige dotatie zal verliezen. Dit met toestemming van koning Filip. Die zou de schandaalsfeer rond zijn broer beu zijn. Het zou wellicht om 30.000 euro gaan. Dat is circa 10 percent van zijn dotatie.

Laurent poste een foto van zijn aanwezigheid op het Chinese feest op zijn Twitter, maar dat zal in de nabije toekomst niet meer voorvallen. De prins heeft namelijk intussen zijn Twitter-account verwijderd.

Onrust en diplomatieke spanningen sinds coup

Sinds de mislukte couppoging in de zomer van 2016 leven voor- en tegenstanders van Turks president Recep Erdogan (nog meer) op gespannen voet. In nasleep van de gefaalde staatsgreep werden duizenden dissidente journalisten, academici, militairen en politici gearresteerd of ontslagen door de Turkse overheid. Er is een overzicht van de gearresteerde journalisten te vinden op de website turkeypurge.com.

De spanningen in Turkije worden geprojecteerd naar de grote Turkse diaspora over gans Europa. Ook in België durft de interne Turkse politiek uitdijen. In de Limburgse gemeente Beringen was het dagen onrustig na de mislukte coup in Turkije vorige zomer. Vermeende aanhangers van Fethullah Gülen werden hierbij opgejaagd door aanhangers van Erdogan. Volgens Erdagan is Gülen namelijk verantwoordelijk voor de coup, al werd dit nooit bewezen. Eind maart braken er nog rellen uit tussen voor- en tegenstanders van Erdogan in Brussel nabij de Turkse ambassade.

In 2015 sprak Erdogan nog voor 25.000 supporters in Hasselt in functie van de Turkse parlementsverkiezingen. Echter, wanneer Turkse regeringsleden tegenwoordig willen spreken in Europa, worden die regelmatig verhinderd. Dit zorgt voor diplomatieke ruzie tussen Europa en Turkije.

1 REACTIE