Prins Laurent zijn bezoek aan de Chinese ambassade in Brussel ter gelegenheid van het negentigjarig jubileum van het Volksbevrijdingsleger (Chinese leger) dreigt een staartje te krijgen. Ondanks dat premier Charles Michel (MR) in het verleden had gesteld dat Laurent niet zomaar kon afspreken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, lapte de prins dat aan zijn laars. Het gevolg: Michel wil een “proportionele sanctie” voor Laurent.

Ondanks dat het Chinese leger in het buitenland geen al te propere reputatie heeft – zo kwamen bij het Tiananmenprotest honderden betogers om het leven nadat het leger ingreep – was de prins aanwezig. China-expert Jonathan Holslag oordeelt dat het knap werk is van de Chinese diplomatie. “Meestal moeten ze het stellen met vertegenwoordigers van ‘probleemlanden’ als Pakistan en Kazachstan. Dat ze een Belgische prins strikten, is goed gedaan van de Chinese diplomatie”, aldus Holslag. Problematisch is de aanwezigheid de prins echter wel. Dit omdat het leger “de machtspositie van de partij verdedigt door de oppositie hardhandig de kop in te drukken. De Chinese president zei het onlangs nog: het leger staat te allen tijde ter beschikking van de communistische partij”. Verder is het volgens hem niet vreemd dat dogmatische communisten een lid van een koninklijke familie uitnodigen. “De Chinezen zijn daarin erg opportunistisch. Een hooggeplaatste buitenlander die langskomt, geeft erkenning aan hun regime”, aldus Holslag.

Inhouding dotatie van 308.000 euro

Volgens de woordvoerder van de premier kan de prins een gedeeltelijke inhouding van zijn dotatie riskeren. Noch het kabinet van de premier, noch de regering, noch het paleis was volgens hem op de hoogte van Laurent zijn aanwezigheid op de Chinese ambassade.

Naar verluidt hebben Michel en Koning Filip over de huidige kwestie gesproken. De premier zal conform de wet aan de regering voorstellen om een procedure te lanceren die toelaat om Laurent een “proportionele sanctie” op te leggen. Concreet kan dit resulteren in een gedeeltelijke inhouding van de dotatie van 2017 van Laurent. Ook zal de prins nu – opnieuw – door de premier worden ontvangen en op de hoogte worden gebracht.

“De prins doet maar en men laat hem ook doen”

Laurent is niet aan zijn proefstuk toe. Zo legde in het verleden de premier hem al herhaaldelijk de spelregels voor “de laatste keer” uit. Volgens de V&W-fractie doet de prins “maar en men laat hem ook doen”. Om hier een einde aan te maken hebben zij een parlementaire vraag uitgewerkt voor minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Ook kaart de fractie aan dat de spelregels voor de koninklijke familie “bijzonder vaag” zijn.

De V&W-fractie is niet de enige politieke actor die zich vragen stelt bij de strapatsen van Laurent. Ook N-VA en Open Vld willen een einde aan de heibel die de prins veroorzaakt. “Ik zit nu al vier legislaturen in het parlement en altijd waren er problemen met leden van de koninklijke familie en Laurent in het bijzonder” stelt Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen in het Nieuwsblad. “Met de zesde staatshervorming hebben we dat proberen te regelen met een wet op de protocollaire functies. De leden van de koninklijke familie moeten daardoor verplichte schriftelijke verslagen indienen van hun activiteiten. Maar als je die verslagen leest, moet je toch de vraag stellen of dat de dotatie wel rechtvaardigt. Sommigen schrijven uitzonderlijke weinig en anderen schrijven wel veel maar zonder veel inhoud of toegevoegde waarde”, aldus Van Biesen.

N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge benadrukt dan weer dat dit niet de eerste keer is dat Laurent zich op een negatieve manier doet opmerken. Volgens hem kan het niet “dat Laurent belastinggeld ontvangt en toch volledig zijn zin doet als een ongeleid projectiel. Ik zal de eerste minister dan ook over dit incident ondervragen en ik ga ervan uit dat hij er nu de gepaste gevolgen aan geeft”, aldus Buysrogge.