Politie Chicago zet technologie in om misdaad te voorspellen

0
557

De Amerikaanse stad Chicago kreunt al lang onder extreem geweld van misdaadbendes. Ondanks zeer strenge wapenwetten is het een van de dodelijkste plaatsen in de VS. Zo is de stad op zichzelf verantwoordelijk voor bijna de helft van de toename in moorden in gans het land vorig jaar. Hoewel de criminaliteit in Amerika globaal zakt, worden er in Chicago heel veel moorden gepleegd. In 2015 werden er 762 mensen vermoord. Tijdens het weekend van de onafhankelijkheidsviering werden er maar liefst honderd mensen neergeschoten in ‘the windy city’. Het geweld werd ook al benoemd door president Donald Trump (Rep.) die ook het linkse stadsbestuur als een oorzaak van het probleem ziet. Minister van Justitie Sessions beschreef het gebied zelf als “killing fields”.

Om dat probleem aan te pakken wordt er meer en meer nieuwe technologie gebruikt. Nu wordt met behulp van computeralgoritmes voorspeld waar de volgende misdaad zal gebeuren. Met succes, zo blijkt. Zo is in het ‘7th district’ tussen januari en juli een daling van het aantal schietpartijen van 39 procent te bemerken in vergelijking met vorig jaar. Het aantal moorden zakte met 33 tot 34 procent. Nochtans is er nog altijd een algemene stijging van 3 percent. Dit weekend stond de teller al op 402 doden voor 2017.

In drie andere districten waar de technologie werd toegepast zijn er ook positieve resultaten met dalingen tussen 15 en 29 procent in het aantal schietpartijen en dalingen van 9 tot 18 procent in het aantal moorden.

Steden zoals Philadelphia, San Francisco, Milwaukee, Denver, Tacoma, Washington, Lincoln, Nebraska (allen Democratisch) zijn nu bezig met gelijkaardige projecten in te voeren om de misdaad in de toekomst te kunnen bestrijden.

Agenten niet vervangen

De technologie in Chicago maakt deel uit van een 6 miljoen dollar kostend experiment die er op gericht is traditioneel politiewerk aan te vullen. “We zeggen niet dat we kunnen voorspellen waar de volgende schietpartij zal plaatsvinden, dit is enkel maar een middel om de politie te helpen. Het zal de agenten niet kunnen vervangen”, aldus Jonathan Lewin, chef van de technische dienst bij de politie van Chicago.

Een van de gebruikte technologieën maakt voorspellingen op basis van het combineren van criminaliteitscijfers met het aantal zaken in een buurt, het weer en socio-economische informatie. Op basis hiervan kan de politie dan hun middelen gerichter inzetten. Ook is er een database van mensen met een hoge waarschijnlijkheid om in een schietpartij betrokken te worden.

Het algoritme wordt gevormd door acht beïnvloedende factoren zoals lidmaatschap bij een bende of eerdere drugsgerelateerde arrestaties om een score te geven aan mensen. Daarnaast worden er sensoren ingezet om het aantal geweerschoten te registreren. Toch is de politie karig met informatie omdat ze haar geheimen niet wil weggeven.

Kritiek

Sommigen hebben echter kritiek op de zaak. Zo wordt er beweerd dat de technologie een afleiding is van de onderliggende problemen van het aanhoudend geweld. Andrew Ferguson, een rechtenprofessor aan de universiteit van Columbia zegt dat het echte antwoord ligt in beter onderwijs, meer economische kansen, een beter armoedebeleid en mentale ziektes.