Een nieuwe peiling, uitgevoerd in opdracht van NPR en PBS (de publieke radio en tv in de VS), toont aan dat Amerikaanse kiezers weinig onder de indruk zijn van het media-offensief tegen president Trump. Zijn steun bij de Republikeinen is nog altijd sterk en zijn uitspraken van vorig weekend naar aanleiding van de dodelijke rellen in Charlottesville hebben geen substantieel effect op zijn waarderingscijfers.

Ook opvallend is dat een grote meerderheid van ondervraagden vindt dat de historische standbeelden van confederale figureren moeten blijven staan. Bij mensen die zich Republikein noemen is dat 86%, bij onafhankelijken 61% en bij gematigde Democraten 52%. Enkel sterk overtuigde Democraten vinden dat de standbeelden weg moeten. Indien de opsplitsing ideologisch gemaakt wordt, vindt 81% van de conservatieven dat de standbeelden moeten blijven staan, 67% van de gematigden deelt die mening terwijl 57% van de progressieven vindt dan weer dat de beelden moeten verdwijnen.

https://twitter.com/DailySignal/status/898355274607677441

Zelfs zwarte Amerikanen niet overtuigd

Over heel het land genomen is het vooral het Noord-Oosten van de VS waar er het meeste voorstanders zijn om de beelden weg te halen, al is ook hier de meerderheid (53%) er van overtuigd dat de standbeelden het best gewoon blijven staan. Bij de zwarte bevolking wil een nipte 56% dat de beelden verdwijnen, bij mensen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond wil 65% dat ze blijven staan. Globaal genomen wil amper 27% van de Amerikanen dat de standbeelden weggehaald worden. Het ziet er naar uit dat de linkerzijde vooral zichzelf heeft overtuigd in deze kwestie en het grootste deel van de VS veel genuanceerder kijkt naar de problematiek.

Over de uitspraken van de president vindt 52% van de ondervraagden wel dat Trump de gebeurtenissen in Chartlottesville sterker zou moeten veroordeeld hebben. Bij de Republikeinen is men meer tevreden, daar vindt 59% dat hij een goede reactie gaf. Vooral ouderen hebben een positievere indruk van de reactie dan jongeren.

Geen steun voor KKK

Blanke supremacisten krijgen heel weinig sympathie over het ganse spectrum, 90% van de Amerikanen verwerpt hun gedachtegoed. Opvallend, mensen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond staan het meest open voor zowel de KKK, Antifa als voor de Black Lives Matter verenging.

Verder springt in het oog dat de Republikeinen sterker tegen de KKK zijn dan Democraten. 97% van de Republikeinen verwerpt hun gedachtegoed tegenover 95% van de Democraten. Historisch is de KKK gelieerd met de Democratische partij. Omgekeerd kan het extreem-linkse Antifa op veel meer sympathie rekenen bij de Democraten. Maar liefst 8% van de Democraten gaat akkoord met het gedachtegoed van Antifa, slechts 19% van de ondervraagde Democraten verwerpt hun extreem-links gedachtegoed. Opmerkelijk is dat slechts 34% van de ondervraagde Republikeinen dit ook doet. In beide gevallen was de meerderheid onzeker hierover.