In de Valencia in Venezuela is een opstand de kop in gedrukt. Diosdado Cabello, vice-voorzitter van de regerende Socialistische Partij, zegt dat “terroristen” wapens wilden stelen uit een militaire basis. De overheid kon dit naar eigen zeggen voorkomen en zeven mensen zijn daarbij gearresteerd. Er vielen twee doden.

Eerder vandaag werd een video gepubliceerd op het internet. Hierop waren mannen in uniform en met wapens te zien. De mannen zeiden in opstand te zijn gekomen tegen zittend Venezolaans president Nicolás Maduro. Een van de mannen op de video is naar eigen zeggen Juan Carlos Caguaripano, een voormalige kapitein van de Nationale Garde.

“Geen coup d’etat”

“Dit is geen coup d’etat”, aldus de man die zegt Caguaripano te zijn. “Dit is een burgerlijke en militaire actie om de grondwettelijke orde te herstellen. Maar meer dan dat is het een actie om het land te redden van totale vernietiging”. Ook eiste de man in de video de “onmiddellijke formatie van een transitieregering”.

Twee mannen van de ‘opstand’ lieten het leven bij hun aanval op de basis. De lokale pers publiceerde verschillende video’s waarop protesterende burgers te zien zijn nabij de basis in Valencia. Die kwamen spontaan op straat om de opstand te steunen. De overheid joeg de burgers weg met traangas.

Pro-overheidsbronnen spraken echter al snel over een rechts complot om de “Bolivaraanse revolutie” neer te halen die werd gestart door wijlen Hugo Chavez nagenoeg twintig jaar geleden. Maduro is de opvolger van Chavez.

Het incident en de video met de gewapende mannen doen denken aan een voorval eind juni waarbij rebellerende politieagenten gerechts- en overheidsgebouwen beschoten vanuit een helikopter. Ook toen werd een video gepubliceerd die het aftreden van Maduro eiste.

Helikopter opent vuur op Hooggerechtshof Venezuela

Caguaripano heeft een achtergrond in anti-regeringsactiviteit. In 2014 werd een arrestatiebevel voor de man opgemaakt omwille van zijn vermeende betrokkenheid in een plan om Maduro af te zetten. De autoriteiten konden de oud-kapitein toen niet vinden.

De ‘Bolivaraanse Revolutie’ van Chavez en Maduro

Simón Bolívar was een 19de eeuwse nationalist en revolutionair die aan de wieg stond van de onafhankelijkheid van heel wat Spaanse oud-kolonies zoals het moderne Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia. Dat laatste land is naar Bolívar vernoemd. Hij leidde met succes verschillende militaire campagnes tegen het Spaanse Rijk.

Hugo Chávez was van 1999 tot zijn dood president van Venezuela. Bolívar was naast Marx een van de grote inspiraties van Chavez’ beleid. Hij nationaliseerde tal van industrieën, introduceerde participatieve democratische raden analoog met de historische sovjet-raden en creëerde een nieuwe grondwet. Bij zijn dood liet hij echter een land achter waarvan de economische groei sterk achteruit ging en de inflatie bijzonder hoog klom. Na zijn dood en onder leiding van opvolger Maduro is die trend in Venezuela alleen erger geworden. De inflatie in het land stond in 2016 maar liefst op 800 procent terwijl de economie met 19 procent kromp.

Vorige week zondag werd in omstreden omstandigheden een ‘Grondwetgevende Vergadering’ samengesteld. Dat orgaan is onbeperkt in macht en zal een nieuwe grondwet schrijven en een staatshervorming voorbereiden. Het valt te verwachten dat de greep van Maduro op het arme land hierdoor nog groter zal worden.