De vier partijen die onderhandelen over een nieuwe Nederlandse regering vinden dat de migratiestroom moet worden tegengehouden door ontwikkelingshulp. Dat vernam De Telegraaf van zogenaamde ‘ingewijden’. 

Het is een voorstel dat de VVD, de CDA en de ChristenUnie al in de verkiezingscampagne naar voren schoven: oorzaken van migratie moeten worden weggenomen door ontwikkelingshulp.

Voorwaarde

Het idee om ontwikkelingshulp te gebruiken om migratie tegen te gaan, is op zich niet meer omstreden. De komende regering in Nederland zal daarmee het huidige beleid verderzetten. Investeringen in onderwijs en het bevorderen van het handelsklimaat kunnen oorzaken van economische migratie een halt toe roepen.

De steun zal niet onvoorwaardelijk zijn. De toekomstige regering zal de steun die ze geven ook gebruiken als drukkingsmiddel. Landen die niet meewerken aan het terugnemen van migranten, zullen niet op steun of handelsvoordelen moeten rekenen.

Gevoelig thema

Migratie is één van de belangrijkste en tegelijk één van de moeilijkste onderwerpen binnen de regeringsformatie. De VVD en de CDA profileerden zich tijdens de verkiezingscampagne op een harde migratielijn, in tegenstelling tot de ChristenUnie en D66. Een eerdere poging om een nieuwe regering te vormen, liep stuk op het thema migratie. Toen verliet GroenLinks de onderhandelingstafel omdat het haar principes niet wou prijsgeven.

Het inzetten van ontwikkelingshulp is niet het enige voorstel dat op de onderhandelingstafel ligt. Zo is het benoemen van een aparte Migratieminister een optie. Daarnaast staat, door de heisa rond de Armeense moeder die zonder haar kinderen het land werd uitgezet, ook het kinderpardon opnieuw op de politieke agenda.

1 REACTIE

  1. Je mag vanuit Europa nog 100 miljard € geven of storten aan Afrikaanse landen, Het gestorte geld zal verdwijnen in de zakken van ,n dictator of potentaat en de bevolking zal even arm blijven en toch blijven komen naar de EU, als Afrikaan krijg je hier geld van alle mogelijke en onmogelijke instellingen en je hoeft er niks voor te werken, en zeg niet dat het niet waar is.