In Duitsland loopt momenteel een onderzoek naar een politica van AfD (Alternative für Deutschland) na enkele opmerkelijke uitspraken over de islam. Ze wordt officieel verdacht van opruiing, het aansporen van mensen om strafbare feiten te begaan.

Laleh Hadjimohamadvali is van Iraanse origine en vluchtte tientallen jaren geleden weg uit haar thuisland en kwam in Duitsland terecht. Ze is kandidaat op de lijst van Alternative für Deutschland (AfD), een Duitse, eerder rechtse, politieke partij.

“Islam erger dan de pest”

Op een partijrally om campagne te voeren zou ze in juni in Völklingen een islamvijandelijke toespraak hebben gehouden. Zo zou ze onder meer gezegd hebben dat “islam erger dan de pest” is en dat de moslims elke dag sterker worden en steeds grotere stukken van Duitsland innemen.

Officiers van justitie in de Duitse deelstaat Saarland hebben nu een onderzoek geopend naar de politica naar aanleiding van deze uitspraken. Laleh Hadjimohamadvali wordt officieel verdacht van opruiing, het aansporen van mensen om strafbare feiten te begaan. Ook naar een ander lid van de partij AfD loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek nadat hij gezegd zou hebben dat criminele vluchtelingen zich in Duitsland gedragen als mensapen.

De partij heeft reeds afstand genomen van de uitspraken van haar twee politici. Christian Wirth, de topkandidaat van AfD voor de volgende verkiezingen, distantieert zich van beide politici. “De ontkenning van een hele religie is niet toegelaten, aangezien er ook veel vreedzame moslims in ons land zijn”, aldus Wirth.