Begin juni stapte Fouad Belkacem in het huwelijksbootje in de gevangenis van Hasselt. De Dienst Vreemdelingenzaken wil nu een onderzoek starten omdat Belkacem inbreuk zou gedaan hebben op het verbod op bigamie en omdat het huwelijk onder dwang zou hebben plaatsgevonden.

Fouad Belkacem is de voormalige leider van Sharia4Belgium, een radicale moslimorganisatie die pleitte voor de opheffing van de democratie en de invoering van de sharia. In 2015 werd Fouad Belkacem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het leiden van een terroristische organisatie.

Bigamie en onder dwang?

Begin juni slaagde Fouad Belkacem er in om in het huwelijksbootje te stappen in de gevangenis. Schepen van burgerlijke stand in Hasselt Brigitte Smets (sp.a) had geen bezwaar tegen het huwelijk van de voormalige leider van Sharia4Belgium. Eerdere verzoeken van Belkacem, in de gevangenis van Antwerpen onder andere, werden wel geweigerd. Toenmalig schepen van burgerlijke stand Zuhal Demir (NV-A) zag in het verzoek immers vooral een poging om zijn nationaliteit en verblijf in België te verzekeren.

Nu dreigt het huwelijk toch een staartje te krijgen. Het Limburgse parket heeft een brief ontvangen van de Dienst Vreemdelingenzaken met een aanvraag een onderzoek te starten naar het huwelijk. Belkacem zou mogelijk een inbreuk gedaan hebben op het verbod van bigamie. Zo trouwde hij in juli 2010 reeds voor de sharia met zijn huidige vrouw, terwijl hij van zijn vorige vrouw pas scheidde in november 2010. Bovendien is het verplicht in ons land eerst voor de wet te trouwen, alvorens een religieus huwelijk te mogen aangaan.

Er zou ook sprake zijn van een mogelijk gedwongen huwelijk. De ouders van de vrouw waarmee Belkacem onlangs huwde, benadrukken dat hun dochter niet uit vrije wil in het huwelijksbootje stapte met Belkacem. Hij zou haar onderdrukken en mishandelen en bedreigde de vader van zijn vrouw ook reeds aan de telefoon.

Brigitte Smets, die Belkacem en dienst huidige vrouw huwde in de gevangenis, was niet beschikbaar voor commentaar. Het parket van Hasselt bevestigt de ontvangst van de brief. “De informatie zal in alle objectiviteit en onafhankelijkheid worden onderzocht”, klinkt het. “Het parket maakt zich sterk om eerlijke en rechtvaardige beslissingen te nemen, met respect voor ieders rechten. Dit zal gebeuren op een integere, onafhankelijke, onpartijdige, respectvolle en consequente wijze.”