Noord-Korea heeft opnieuw verschillende raketten afgevuurd. Het zou een antwoord zijn op de gezamenlijke militaire oefeningen die de Verenigde Staten en Zuid-Korea eerder deze week begonnen. De Noord-Koreanen zien de oefeningen als een provocatie. Het is reeds de 12e raketlancering sinds begin dit jaar.

Sinds het aantreden van president Donald Trump (Rep.) lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea hoog op. Eerder deze week zei president Trump echter dat de relatie de goede kant uit ging, omdat Noord-Korea de VS zou zijn beginnen respecteren.

Provocatie

De militaire oefeningen die de Verenigde Staten samen met Zuid-Korea in de regio van het Koreaanse schiereiland uitvoeren, dreigen de spanningen opnieuw te laten oplopen en het conflict te escaleren. Noord-Korea beschouwt de oefeningen immers als een provocatie van de Verenigde Staten en uitte forse kritiek op de militaire samenwerking.

Noord-Korea heeft geantwoord op de, volgens hen, provocatie met de lancering van drie korteafstandsraketten. De raketten werden zaterdagochtend afgevuurd vanuit de oostelijke provincie Gangwon en legden zo’n 250 kilometer af, waarna ze in de zee stortten. Geen van de afgevuurde raketten zou een bedreiging gevormd hebben voor de VS, Guam, Japan of een ander land.

Het gaat reeds om de 12e lancering van ballistische raketten sinds het begin van dit jaar. Begin vorige maand vuurde Noord-Korea bijvoorbeeld een intercontinentale raket (ICBM) af en enkele weken geleden vuurde het opnieuw een raket af. Die raket landde in “economische wateren” nabij de Japanse kust. Noord-Korea dreigde ook al meermaals met raketlanceringen richting het eilandje Guam, waar de Verenigde Staten een militaire basis hebben, en met het bovenhalen van de “nucleaire hamer” om de VS “in het hart” te raken.