De Socialistische Partij (SP) uit Nederland weigert afstand te nemen van wat er zich onder socialistisch bewind in Venezuela afspeelt. “De Verenigde Staten en Europa overdrijven in hun reactie”, zegt Sadet Karabulut, woordvoerster buitenlandse zaken voor de SP aan Trouw.

Veel landen verzetten zich tegen de recente gebeurtenissen in Venezuela, waar volgens hen steeds meer sprake is van een autoritair bewind. Toch neemt de SP geen afstand van het socialistische bewind in Venezuela.

Grondwetgevende vergadering

Eind juli werd in Venezuela een ‘Grondwetgevende Vergadering’ samengesteld die, onbeperkt in haar macht, een nieuwe grondwet kan en wil schrijven. Dit manoeuvre van president Nicolás Maduro zorgde voor enorm veel onrust in het land. Het referendum dat hierover werd georganiseerd, vond tevens plaats in niet onbesproken omstandigheden. “Het is niets meer of niets minder dan een staatsgreep”, vindt politiek analist Margarita López Maya van de Centrale Universiteit in Venezuela. “De stembusgang was langs alle kanten gemanipuleerd”, stelt ze.

Twee oppositieleiders, die het volk opriepen om tegen de machtsuitbreiding van Maduro te stemmen en op straat te komen tegen het beleid, werden opgepakt. Ook werd een opstand tegen de overheid de kop ingedrukt.

Afwijzende reacties

De Europese Unie erkent de uitslag van het referendum niet. De Verenigde Staten gaan het land nog meer sancties opleggen. De wijze van reageren is niet naar de zin van de Nederlandse socialisten. “Er wordt olie op het vuur gegooid door te praten over sancties”, vindt Karabulut. Dit heeft volgens de woordvoerster van de SP tot gevolg dat men alle deuren tot een gesprek sluit.

Tien jaar geleden noemde de oprichter van de SP, Jan Marijnissen, de opmars van socialistische presidenten zoals Maduro “echt geweldig”. Ook Karabulut ziet voorlopig weinig onheil in de recente gebeurtenissen. Ze vindt het, tot op zekere hoogte, een interne Venezolaanse aangelegenheid.

Naast afwijzende reacties op de toestand in Venezuela, komen er in Nederland afwijzende reacties op de uitspraken van Karabulut. VVD-parlementslid Han ten Broeke reageerde net zoals Sjoerd Sjoerdsma, Kamerlid van D66 verbaasd over de lakse reactie. “Dictators goedpraten is echt wel een nieuwe categorie”, stelt de VVD’er op Twitter.