Nederlandse havens hebben steeds meer te maken met Albanezen die de oversteek willen maken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt De Volkskrant. De laatste maanden zijn er honderden Albanezen betrapt. Het is echter niet duidelijk hoeveel Albanese migranten de controles al konden ontwijken.

Het totale aantal migranten dat via de Nederlandse havens de oversteek probeert te maken, lijkt voorlopig vergelijkbaar met het aantal van 2016. Het aandeel Albanese migranten groeit daarentegen wel. In Ijmuiden lijkt het aantal Albanese migranten volgens NOS zelfs te verdubbelen. In 2016 werden daar negentig Albanese migranten opgepakt. Dat aantal is dit jaar al bereikt. Naast Ijmuiden krijgen vooral de havengebieden van Vlissingen, Rotterdam en Hoek van Holland te maken met een toename van Albanese migranten.

Overlast

De inwoners van de drie havengebieden ervaren steeds meer overlast van achtergelaten vuilnis en wildplassers. “De migranten laten hun spullen achter wanneer ze zich in een vrachtwagen proberen te verstoppen. Wanneer ze mislukken in hun opzet, komen ze terug en proberen ze het gewoon opnieuw”, zegt Ineke Vos van de gebiedscommissie van Hoek van Holland. Eerder deze week werden nog vier migranten gevonden in twee vrachtwagens. Drie van hen zijn minderjarig.

Wat de migranten doen om zich in een vrachtwagen te kunnen verstoppen, is vaak levensgevaarlijk. Het komt steeds vaker voor dat migranten al zwemmend vrachtwagenterreinen proberen te bereiken. Op die manier omzeilen ze de verscherpte veiligheidsmaatregelen, vaak ten koste van hun eigen veiligheid.

Ontrading

De politie kan niet optreden tegen rondhangende jongeren. “Mensen met de Albanese nationaliteit kunnen in het kader van toerisme drie maanden lang in Nederland verblijven”, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie. Volgens migratie-expert Flip van Dyke proberen Albanezen in het Verenigd Koninkrijk werk te vinden in het illegale circuit. Dat lukt makkelijker in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland. Bovendien maken ze ginds ook meer kans op een verblijfsvergunning.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie begon in juli een informatiecampagne in Albanië. Die heeft als doel het ontraden van nieuwe gelukzoekers. Begin 2018 zal ook de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, naar Albanië afreizen om er de problemen te bespreken.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/