In Hongarije is ophef ontstaan naar aanleiding van het afscheidsinterview gisteren van de Nederlandse ambassadeur Gajus Scheltema. De pensioengerechtigde diplomaat vergeleek de houding van de regering van Viktor Orbán met die van islamitische terroristen. De Hongaarse regering reageerde vandaag met de mededeling dat ze hun ambassadeur uit Nederland terugroepen.

Scheltema verklaarde in een interview met het Hongaarse weekblad 168 Óra (168 uren) dat de terroristen die de aanslag in Barcelona pleegden “verliezers van de globalisering” zijn die gebruik maken van “extremisme en een fanatieke godsdienst” en, voegde hij eraan toe, “creëren ze vijanden op dezelfde wijze als de Hongaarse regering.”

Niet meer welkom

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó noemde de uitspraken beschamend: “Zo’n beschuldiging heeft nog niemand gedaan. De uitspraak van de Nederlandse ambassadeur heeft de waardigheid en soevereiniteit van Hongarije geschaad, alsook de diplomatieke gebruiken met voeten getreden.” Hij verklaarde dat “de contacten op ambassadeursniveau voor onbepaalde tijd zijn stilgelegd.” De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in het Hongaarse ministerie: “We zien hem graag vertrekken.”

“Hongarije is geen boksbal.”

Szijjártó kondigt “politieke en diplomatieke maatregelen” aan als de Nederlandse regering van Mark Rutte zich niet openlijk verontschuldigt voor de opmerkingen van de ambassadeur. “Hongarije is geen boksbal. Een beleid van onderdanigheid mag in het verleden gemeengoed zijn geweest in Hongarije, nu is het dat niet meer,” aldus de minister.

Verontschuldigingen?

Zijn Nederlandse collega, Bert Koenders, nam afstand van de uitspraken van zijn ambassadeur: “voor mij duidelijk (is) dat er geen relatie is tussen terreur en het optreden van de Hongaarse regering. Dat is op zijn minst ongemakkelijk. Ik kan mij ook niet voorstellen dat de ambassadeur dat bedoeld heeft.”

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken voegde er echter aan toe dat hij zich over bepaalde ontwikkelingen in de Hongaarse republiek zoals de ngo-wetgeving en de rechtsstaat an sich wel zorgen maakt: “Daar mag de ambassadeur ook terecht kritiek op leveren,” aldus Koenders.

Koenders kon nog niet vertellen of de Nederlandse regering zich formeel zal verontschuldigen en wil eerst met zijn Hongaarse collega spreken.

Geert Wilders is alvast niet te spreken over de “walgelijke uitspraken” en noemt Scheltema een “idioot”.

Het Tweede Kamerlid van de PVV wil minister Koenders dan ook ondervragen:

3 REACTIES