Natuurpunt heeft aan het Schulensmeer en de Paalse Plas in Limburg 280 ganzen laten vergassen. “We moesten dit doen. Het gaat vooral om Canadese ganzen en brandganzen, invasieve soorten die veel schade aan landbouw en natuur toebrengen”, zo verdedigt Natuurpunt-woordvoerder Hendrik Moeremans. De jagersverenigingen stellen zich echter vragen en noemen de praktijk ethisch verwerpelijk. Natuurpunt heeft zich in het verleden steeds kritisch opgesteld ten opzichte van de jacht en laat normaliter in hun vele gebieden ook geen jacht toe.

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zijn ganzen gedood door Natuurpunt afgelopen weken. “Een actie die al jaren plaatsvindt, overal in Vlaanderen, tijdens de periode van de rui”, legt woordvoerder Moeremans uit aan Het Belang Van Limburg. “Het gaat vooral om Canadese ganzen en brandganzen”. Dat zijn exoten die niet van nature in onze regio voorkomen, maar zijn ingevoerd. Maar de jagers in Limburg zijn niet te spraken over de methode van Natuurpunt.

Natuurpunt heeft aan het Schulensmeer en de Paalse Plas een 280-tal ganzen laten vergassen. Het gaat om exotische…

Publiée par Limburgse jagersvereniging sur vendredi 4 août 2017

‘Euthanasie’

Natuurpunt werkte samen met RATO, een Oost-Vlaamse verdelgingsfirma die het gifgas leverde. “De afvangst gebeurde in de ruiperiode, begin juli”, verduidelijkt Moermans. “De ganzen verliezen dan hun slagpennen en kunnen niet opvliegen. Er is, samen met het agentschap Natuur en Bos, gekozen voor ‘euthanasie’. De ganzen worden met kano’s en netten naar een container geleid, waarin ze in 17 seconden inslapen”. Met RATO wordt al jaren samengewerkt. Zo werden in 2013 bijvoorbeeld 400 vogels omgelegd met hulp van de organisatie.

De operatie verloopt pijnloos, maar kent critici van verschillend pluimage. Het Natuurhulpcentrum uit Opglabbeek hielp bijvoorbeeld vroeger mee met de ‘afvangst’, maar de beesten “werden toen gekortwiekt en bij particulieren geplaatst. Dat mag niet meer, omdat het geen totaaloplossing was. Jammer”, luidt het bij het centrum.

“We doen dit niet omdat we het graag doen, maar omdat iedereen in het veld en de bevoegde overheden het nodig vinden. Deze ganzen verdringen weidevogels en andere vogels, grazen groene velden kaal, en bemesten onze schrale hooilanden overmatig”, klinkt het echter bij Natuurpunt.

Jacht

“Wij mogen aan het Schulensmeer niet jagen van Natuurpunt”, vertelt Jochen Hermans, voorzitter van de Limburgse jagers, aan Het Belang Van Limburg. “Maar dan moet Natuurpunt toch eens uitleggen wat er zoveel beter is aan het vergassen in plaats van het schieten van ganzen. Wij, jagers, geven de dieren tenminste nog een kans. We zouden ze nooit schieten als ze op het water zitten. Het stoot ons tegen de borst dat die dieren op deze grove manier worden verdelgd.”

Volgens Hermans is de praktijk ook spilzuchtig. De vergaste ganzen waren goed voor vele honderden kilo’s “duurzaam, econologisch vlees”, maar de dode ganzen zijn nu niet meer geschikt voor menselijk verbruik. “We zouden in de toekomst toch betrokken willen worden, als honderden ganzen moeten worden verjaagd” zo vindt Hermans nog.

De praktijk van Natuurpunt is opvallend omdat de invloedrijke belangenorganisatie, die vele lappen grond bezit in gans Vlaanderen, in het verleden zich steeds kritisch heeft opgesteld ten opzichte van de jacht, in het bijzonder van de jacht op vogels. En nog: “In principe worden er in natuurgebieden van Natuurpunt geen dieren bewust gedood“, zo staat te lezen in een visietekst op de webstek van Natuurpunt. “Al zijn er uitzonderingen op die regel”, blijkt nu ook.