Frans Timmermans: “Nationalisten zijn onpatriottisch”

8
1576

In een video die hij deze ochtend deelde op zijn Facebookpagina, zet de Nederlandse EU-commissaris Frans Timmermans de aanval in op nationalisten. Hij waarschuwt voor nationalisme, xenofobie, haat en extremisme. “Een patriot is een Europeaan en een Europeaan is een patriot”, aldus Timmers.

In de video die hij publiceerde naar aanleiding van ‘Black Ribbon Day’, de Europese herdenkingsdag voor slachtoffers van het nazisme en het stalinisme, roept Timmermans op om het extreme nationalisme, dat de lidstaten individueel en collectief verzwakken, af te zweren.

Eigen definitie

Timmermans brengt in zijn boodschap een eigen definitie van wat een patriot precies is. “Een echte patriot is trots op zijn natie en wil dat die natie sterk en vreedzaam gebaseerd is op waarden. Een patriot weet dat daarvoor eenheid, openheid, samenwerking, debat en solidariteit belangrijk zijn. Een patriot is allesbehalve nationalistisch.”

Verder zegt Timmermans zowel in Europa als wereldwijd pal achter de democratie, de rechtstaat en de fundamentele rechten te staan. “Telkens we op deze vlakken worden uitgedaagd, lopen we een risico, maar is nationalisme niet het juiste antwoord.”

Vaderlandsliefde

De Nederlandse webblog ‘De Dagelijkse Standaard’ reageerde alvast vol verbazing op de uitspraken van Timmermans. “Patriottisme betekent vaderlandsliefde”, klinkt het. “Dat Europa geen land is en het geen verenigd volk bezit, is voor Timmermans blijkbaar niet belangrijk.”

Ook het moment waarop Timmermans deze video publiceert kan op kritiek rekenen bij ‘De Dagelijkse Standaard’. “Op een dag waarop we de miljoenen slachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog herdenken, gebruik je deze slachtoffers niet voor een eigen politieke agenda.”

8 REACTIES

 1. Hallow!

  En “avonturiers*”, zijn dat “patriotten”?

  Natuurlijk, zou Timmers zeggen. die mensen hebben zich toch gewoon “vergist”?

  Is de massale import van analfabeten en mensen uit rurale culturen dan ook een “vergissing”, mijnheer Timmers? Is de creatie van een mega-groot bijstandshuis dan ook een vergissing?

  * letterlijk naar een bekentenis van Herman Van Rompuy (ex-voorzitter van De Raad) in DeTijd:

  http://www.tijd.be/opinie/column/Met-55-miljoen/9715436
  Met 55 miljoen
  Het Paleis der Natie | Rik Van Cauwelaert
  02 januari 2016 05:00

  “In een eindejaarsinterview met De Tijd gaf Herman Van Rompuy toe dat Schengen als een avontuur begon. ‘Er is niet nagedacht over hoe het zou functioneren bij crisissen. Dat komt wel
  vanzelf, dachten ze toen.’ Maar dat bleek een schromelijke vergissing, zoals wel vaker in Europa.”

 2. 1. Het enige uiting van nationalisme die ik momenteel vrees, is het door apparatsjiks gepropageerde ‘E.U.-nationalisme’. Lees voor de grap eens wat Guy Verhofstadt uitkraamt zijn boek ‘Voor Europa!’: “Ons vaderland is thans Europa. Ons volkslied Ode aan de vreugde. En onze vlag de hemelsblauwe wimpel met twaalf sterren.” (De Europese identiteit van mensen als Verhofstadt gaat overigens niet verder dan de aankoop van een landgoed in Toscane.)

  2. Er is een verschil tussen nationalisme als (1) politiek principe en als (2) ideologie. Het eerste is louter het idee van volkssoevereiniteit: de overtuiging dat er tussen een cultuurgemeenschap en een politieke gemeenschap een zekere congruentie moet bestaan; of anders gezegd: het geloof in het recht van een volk om haar eigen bestuurders aan te stellen. Dit is een essentieel democratisch principe. Nationalisme als ideologie houdt in dat men een bepaald idee over de nationale identiteit cultiveert; men vormt zich een beeld over de volksaard van de gemeenschap waartoe men behoort en onttrekt hieruit kenmerken of idealen. Deze identiteitsbeleving kan zowel positief als negatief zijn, en kan niet a priori worden beoordeeld als ‘goed’ of ‘slecht’.

  3. Als Frans Timmers ‘pal achter de democratie [staat]’ dan moet hij zich tegen de E.U. uitspreken. Bovendien zou hij, als rechtgeaarde democraat, onmiddellijk zijn ambt moeten neerleggen, want als lid van de Europese Commissie oefent Timmers immers politieke macht uit zonder enige vorm van democratische legitimiteit. Democratie en supranationalisme zijn simpelweg niet verenigbaar. De nationale gemeenschap is de grootste mogelijke schaal waarop een democratie kan worden georganiseerd. Je kunt geen democratische bestuursvorm in werking laten treden waar geen sprake is van een ‘demos’ (= volksgemeenschap).

 3. De EU begint meer en meer het discours van de Sovjet-Unie over te nemen. Ook zij was een niet-democratische bureaucratie, en ook zij verzette zich tegen de legitieme wil van haar volkeren. Ook zij had haar elite, die omwille van macht en geld van geen horen wilde weten. Het is logisch dat de felste kritiek momenteel uit Oost-Europa komt. Daar weet men wat er zal gebeuren. Sneller, dan men denkt.

 4. “Een echte patriot is trots op zijn natie en wil dat die natie sterk en vreedzaam gebaseerd is op waarden. Een patriot weet dat daarvoor eenheid, openheid, samenwerking, debat en solidariteit belangrijk zijn. Een patriot is allesbehalve nationalistisch.” Benieuwd of überultrapatriot Erdogan er ook zo over denkt.

 5. Hoogtijd dat het politieke voortbestaan van politieke minkukels zoals deze FT wordt gekortwiekt. Onze Noorderburen hebben alvast het goede voorbeeld gegeven door hun pvda te reduceren van 38 naar 9 zetels in de tweede kamer. En de Franzosen hebben dat goede voorbeeld gevolgd. Nu nog onze Oosterburen.
  Het is dus niet al kommer en kwel.

  • Ja wij hebben die linkse Pvda een gevoelge klap uitgedeeld en als die andere linkse partijen inclusief VVD zo doorgaan met ons Nederland kapot te maken dan gaan ze voor de bijl en gaan we hopenlijk massaal op Wilders stemmen die wel een rasicst word genoemd maar die wel in de gaten heeft en ook veel Nederlanders wat er mis is .