De Vlaamse partijen hebben een totale spaarpot van 68,5 miljoen euro, zo weet De Tijd. N-VA blijft veruit de rijkste partij met een balanstotaal van 39 miljoen euro. De politieke formaties hebben in deze context afgelopen jaar 16,2 miljoen euro opzijgezet voor de aankomende verkiezingen in 2018 en 2019. 

De Tijd kon vorige maand de jaarrekeningen van 2016 van de 7 Vlaamse partijen – Open Vld, sp.a, PVDA, Vlaams Belang, CD&V, N-VA en Groen – inkijken. Afgelopen jaar konden deze spelers sparen omdat er geen verkiezingen waren. Volgend jaar en het jaar daarna ligt dat uiteraard anders. Dan is het campagnetijd voor respectievelijk de lokale verkiezingen en vervolgens de regionale en federale verkiezingen.

16,2 miljoen euro opzijgezet

De politieke formaties legden maar liefst 44 procent van hun kapitaal opzij. Dit is goed voor maar liefst 16,2 miljoen euro. De socialisten hebben het meest opzijgezet voor de verkiezingen: een stevige 4,4 miljoen. Dit is vermoedelijk niet onverstandig gezien de slechte recente peilingsresultaten voor de sp.a. Hierna volgt CD&V met 4,3 miljoen en op de derde plaats bevindt zich de N-VA. De Vlaams-nationalisten reserveerden 3,25 miljoen euro.

Echter, er zijn ook nog de cash- en geldbeleggingen. N-VA is hier rond met afstand nummer één met 18,5 miljoen euro. CD&V en sp.a zijn de dichtste volgers met circa 14 miljoen euro.

In zijn totaliteit blijft N-VA de rijkste partij met een balanstotaal van 39 miljoen euro. N-VA kocht onlangs haar hoofdkwartier in Brussel en verhuurt hiervan de helft. Dit zorgt voor nagenoeg 1 miljoen euro per jaar aan onbelaste huurinkomsten. CD&V volgt pas op lange afstand met 16,5 miljoen euro op haar balans. Sp.a boekte zelfs een klein verlies en schommelt rond de 15 miljoen als balanstotaal.

Dotaties

De partijen konden deze cijfers grotendeels realiseren door de royale overheidsdotaties. Vorig jaren bedroegen die in totaal 41 miljoen euro.

Zo scoorde onlangs ook PVDA een extra 1,8 miljoen euro erbij. Dit omdat de N-VA haar verzet tegen de overheidsfinanciering van de communisten staakte. “We kunnen dat geld heel goed gebruiken, want ons budget ligt veel lager dan dat van de grote partijen”, zei Ivo Flachet – woordvoerder van PVDA-voorzitter Peter Mertens – vorige week aan BELGA hierover.

Eind 2015 beschikte de N-VA nog over een balanstotaal van 42,8 miljoen euro. Sp.a was toen nog de tweede rijkste partij met 15,1 miljoen. Vervolgens kwam pas CD&V met 13,6 miljoen. CD&V heeft nu sp.a ingehaald.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/