De organisatie van de ‘Praalstoet van de Gouden Boom’ heeft voor de eerstkomende keer dat de optocht georganiseerd wordt, aanstaande 19 en 20 augustus, verwijzingen naar de kruistochten verwijderd. Dat staat te lezen in de Krant van West-Vlaanderen.

De Gouden Boomstoet is een 5-jaarlijkse praalstoet waarin het bestaan van de Brugse stede en haar geschiedenis worden gevierd over twee dagen. Dit jaar wil de organisatie echter de optocht “minder lang en statisch maken” en de organisatie heeft dat gedaan door specifieke onderdelen, zoals verwijzingen naar de middeleeuwse kruistochten, te verwijderen van de evocatie.

N-VA Brugge: “Niet iets om fier op te zijn, maar…”

De N-VA Brugge zegt deze gevoeligheid te begrijpen en noemt de de kruistochten “niet iets om fier over te zijn”. Desondanks noemt de lokale N-VA de kruistochten ook een “historische realiteit”. Aan de kruistochten namen ook Vlamingen verspreid over alle lagen van de bevolking deel.

De Brugse N-VA wenst toch op haar website nadrukkelijk alle medewerk(st)ers, deelnemers en organisatoren een schitterend feestweekend toe. “We blijven absoluut fan van deze fantastisch mooie stoet. Veel bestuursleden en mandatarissen komen ook kijken en enkelen stappen zelfs mee op”, aldus Martine Bruggeman namens de N-VA.

Historische realiteit

Bepaalde academici zijn echter van mening dat de aanvankelijke kruistochten legitieme, want defensieve oorlogen waren. In het boek ‘Op, op, ten strijde, Jeruzalem bevrijden!’ beschrijft de overleden Nederlandse arabist Hans Jansen hoe de kruisvaarten vooral een reactie waren op de expansie van moslimrijken.

Specifiek het veroveren van Jeruzalem door de Seltsjoeken eind 11de eeuw was hierbij van belang. Deze islamitische Turken verhinderden immers christelijke bedevaarders. Hierna werd de eerste kruisvaart aangevat na een wanhoopskreet aan het Westen vanwege het Byzantijnse Rijk.

1 REACTIE

  1. De kruistochten niet om fier over te zijn (NVA Brugge) ? Als er iets is waar men niet fier over moet zijn bij die Brugse zotten is het de onnozele en onnodige tolerantie van een systeem, dat zich als godsdienst aandient maar door de eeuwen heen, en sinds het ontstaan ervan alle andere culturen alwaar het via moorden, verkrachtingen, onteigeningen en vervolgingen ingang kreeg heeft vernietigd, met miljoenen doden en onnoemelijk lijden tot gevolg. Laffe nestbevuilers!