Verschillende scholen in steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent stellen de eerste schooldag uit omwille van het Offerfeest. Het Offerfeest valt dit jaar op vrijdag 1 september, dus zullen de scholen de eerste schooldag verplaatsen naar maandag 4 september.

Het Offerfeest, ook wel het Grote Feest genoemd, is een feestdag in de islam, ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim die zijn zoon offerde in opdracht van God. Dit jaar valt het Offerfeest op vrijdag 1 september, de eerste schooldag.

“Offerfeest een belangrijke feestdag”

Vele scholen beslissen daarom om de start van het schooljaar enkele dagen uit te stellen, tot maandag 4 september. Ongeveer 1 op 3 stedelijke middelbare scholen zal dit jaar de start van het schooljaar uitstellen. Ook een katholieke school in Borgerhout zal later van start gaan. “Voor een groot deel van onze leerlingen is het Offerfeest een belangrijke feestdag. We vinden dat ze dat goed moeten kunnen vieren. Bovendien willen we ook maar één eerste schooldag”, vertelt directeur Dirk Brawers.

Vooral de onduidelijkheid omtrent de eerste schooldag is voor veel schooldirecteurs vervelend. Volgens de directeurs zou alles veel duidelijker zijn indien 4 september de officiële startdatum zou zijn. “Ik begrijp niet dat minister van Onderwijs Hilde Crevits dat niet heeft vastgelegd. Het zou veel logischer zijn. Vroeger was de regel: valt 1 september na een woensdag, dan start het schooljaar pas op de maandag erna. Dat zou veel onduidelijkheden ophelderen.”

Vorige maand werd een school in Den Haag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 500 euro nadat een moeder klacht had ingediend tegen de school. Haar kinderen stonden immers niet op de klasfoto omdat ze die dag het Offerfeest aan het vieren waren. De school probeerde met verschillende oplossingen het probleem te verhelpen, maar dat mocht niet baten. De moeder van de kinderen eiste 10.000 euro van de school.