Donderdagochtend heeft een mensensmokkelaar die vluchtelingen van Afrika naar Jemen zou brengen, zijn 120 passagiers de zee in gegooid. Volgens de overlevenden had de man een ‘overheidstype’ gezien waarna hij de mensen overboord zette. Enkele uren later gebeurde hetzelfde met nog eens 180 mensen.

De smokkelaar had de mensen opgepikt in Somalië en Ethiopië en was onderweg naar Jemen. Jemen is, ondanks de oorlog, een populaire bestemming voor Afrikanen. Naar schatting zouden er dit jaar zo’n 55.000 migranten de oversteek gewaagd hebben.

“Overheidstype”

Toen de boot met vluchtelingen haar bestemming naderde, zou de man, volgens enkele passagiers die het overleefd hebben, een “overheidstype” gesignaleerd hebben waarna hij de reizigers in paniek overboord begon te duwen. ”De overlevenden hebben onze mensen verteld dat de smokkelaar hen het water induwde toen hij enkele ‘overheidstypes’ ontwaarde dicht bij de kust”, aldus Laurent de Boeck, leider van de Jemen-missie van IOM (migratie-organisatie van de VN).

Medewerkers van de organisatie stuitten donderdagochtend tijdens een routinepatrouille op 29 ondiepe graven op het strand van Shabwa in Jemen. De vluchtelingen die het overleefden, hadden meteen de lijken van de ongelukkigen begraven in het zand. Van de 120 mensen die aan boord waren op de boot van de smokkelaar zijn er nog 22 vermist. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers wordt geschat op 16 jaar.

Nadat de smokkelaar zijn klanten overboord gooide, zou hij volgens de slachtoffers meteen opnieuw naar Somalië gevaren zijn om er nieuwe mensen op te gaan pikken. “Ze zeiden ook dat de smokkelaar al terug is naar Somalië om nieuwe migranten op te halen”, aldus Laurent de Boeck. De Boeck noemt de praktijken van de mensensmokkelaars “schandalig en onmenselijk”. Volgens hem geven de smokkelaars de jongeren “valse hoop op een betere toekomst” in ruil voor grote sommen geld.

 

“Nieuwe trend”

Enkele uren later hebben mensensmokkelaars opnieuw tientallen vluchtelingen van Somalië en Ethiopië de zee in gegooid voor de kust van Jemen. Dit keer zouden er zo’n 180 vluchtelingen aanwezig geweest zijn op de boot toen de smokkelaar besliste zijn passagiers overboord te duwen. Minstens 55 mensen kwamen daarbij om het leven en er zijn nog tientallen vermisten.

Het IOM (Internationale Organisatie voor Migratie), een organisatie van de Verenigde Naties, spreekt van “een nieuwe trend”. “Smokkelaars weten dat de situatie steeds moeilijker voor hen wordt. Daarom laten ze hun passagiers maar achter voor de kust.”

1 REACTIE