De uitlatingen van Amerikaans president Donald Trump op de aanslag en het geweld in Charlottesville, wat tijdens de uiterst rechtse protestmars onder de noemer ‘Unite The Right’ (verenig de rechterzijde) plaatsvond, is voor de Democraten en enkele Republikeinen opnieuw een reden dat Trumps presidentschap een halt moet worden toegeroepen. De Amerikaanse president wordt mede verantwoordelijk geacht voor het geweld van uiterst rechtse aanhangers.

https://youtu.be/DwVZP9xETGE

Terugblik naar rellen in Charlottesville

De (uiterst) rechtse manifestanten, neonazi’s en extremisten van de KKK voerden gezamenlijk actie in het stadscentrum van Charlottesville tegen plannen om een standbeeld van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee in een stadspark te verwijderen. Het weghalen van confederale standbeelden uit het straatzicht is namelijk een alsmaar meer opduikend fenomeen in de VS. De (uiterst) rechtse opkomst ontaardde in hevige rellen toen deze protestvoerders oog in oog kwamen te staan met (uiterst) linkse aanhangers en extreemlinkse activisten van Antifa en Black Lives Matter. Het gewelddadig treffen tussen beide manifestantgroepen bereikte een dieptepunt toen James Fields inreed met zijn auto op een menigte tegenprotesteerders. Daarbij viel een dode, een 32-jarige vrouw genaamd Heather Heyer, en liefst 19 gewonden. De 20-jarige neonazi werd voor deze dodelijke aanslag en verwante misdrijven gearresteerd en wordt beschuldigd van moord in de tweede graad.

Trump is racist, ondanks uitlatingen tegen uiterst rechts

Trump liet zich in zijn eerste statement voorzichtig uit, hij noemde de betrokken groepen niet bij naam. “Wij veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen deze ongehoorde vertoning van haat, onverdraagzaamheid en geweld aan vele kanten.” Het feit dat de Amerikaanse president geen woord repte over neonazi’s, KKK en uiterst rechts stuitte het merendeel van journalisten, mediafiguren, zakenlui en politici tegen de borst. De politieke impasse werd nog groter toen Kenneth Frazier, CEO van farmaceuticabedrijf Merck Sharp & Dohme, uit de Manufacturing Council van de Amerikaanse regering stapte. Dit uit ongenoegen over Trumps eerste reactie. Anderen volgden Frazier, waardoor Trump tot de conclusie kwam om de hele adviesraad op te doeken. Trump wilde naar eigen zeggen niet voorbarig zijn in zijn eerste verklaring en wachtte op klaarheid omtrent dit afgrijselijk gebeuren. Twee dagen na de feiten, op maandag 14 augustus, sprak de president zich dan toch expliciet uit tegen het geweld van neonazi’s en fascisten. “Racisme is kwaadaardig en KKK’ers en neonazi’s zijn criminelen en schurken,” verduidelijkte Trump in krachtige taal.

De racismekaart werd weer tegen Trump getrokken, want de linkse Amerikaanse media schildert hun president af als verdediger van de KKK en neonazi’s. Dit omdat Trump zei dat er naast slechte ook goede mensen op de mars aanwezig waren. “Je hebt een aantal erg slechte mensen in die groep, maar je had ook mensen die aan beide zijden zeer goede mensen waren,” aldus Trump. Ondanks de nuancering in Trumps uitspraak trokken de Amerikaanse politiekcorrecte mediakanalen toch hard van leer tegen de president van het Witte Huis. Vooral uit de mond van de Democraten en enkele Republikeinen klinkt er sindsdien nog steeds een luid pleidooi om op basis hiervan Trumps ambt als president af te nemen. Het is koren op de molen voor Trumps oppositie om in de media opnieuw hun gal tegen de Republikeinse president uit te spuwen.  Trump liet het daar niet bij en bijt van zich af. “Ik heb neonazi’s veroordeeld. Ik heb veel verschillende groepen veroordeeld, maar niet al die mensen waren neonazi’s. Geloof me. Niet al die mensen waren blanke racisten. Je had een groep aan de ene kant en aan de andere, ze sloegen elkaar met knuppels en het was gewelddadig en verschrikkelijk. Het was afschuwelijk om naar te kijken. Maar er is een andere kant,” doelt Trump op een stilzwijgen in de media over het geweld van linkse tegenmanifestanten.

Trump kaart gebrek aan ophef rond extreemlinks geweld aan

Trump vervolgde zijn relaas en tikte de linkse MSM-journalisten op hun vingers voor de partijdige berichtgeving over de gewelddadige clash tussen (uiterst) rechtse en (extreem) linkse relschoppers. De Amerikaanse mainstreampers (behalve Fox) focust namelijk enkel op de wrede acties van (uiterst) rechtse betogers, en doet alsof hun neus bloedt wat betreft de geweldplegingen van extreemlinkse activistengroepen als Antifa en BLM. Ik denk dat er aan beide kanten schuld is, en als je er nauwkeurig verslag van uitbracht zou je dat zeggen. Er was een groep aan deze zijde die de andere groep gewelddadig heeft aangevallen! Je kan ze de linkerzijde noemen, jij hebt ze net links genoemd (wijst naar journalist in de zaal). Dus je kan zeggen wat je wil, maar zo is het”, wijst Trump op de noodzaak van objectiviteit in mediaverslaggeving.

Een tweet van de Amerikaanse Unie voor Burgerlijke Vrijheden in Virginia is veelzeggend. “Niet zeker wie het eerst uitdaagde. Beide kanten waren elkaar aan het slaan aan Justice Park voordat de politie arriveerde. De man op de grond is een Unite The Right-protesteerder. Diegenen in zwart en rood zijn #Antifa protesteerders. #Charlottesville;” aldus de ACLUVA.

En een persbericht van AP werpt licht op de hele zaak, getiteld: ‘Uitzicht vanaf de straat: De politie greep niet in toen tegenstanders vochten’. De politie stond er dus bij en keek er naar. Er werden echter ook foto’s van politiemannen verspreid op sociale media die niet waren genomen in Charlottesville. Dat wees onderzoek van Time magazine uit.

Het tweede comité waar een einde aan komt in één week

Het blijft bergafwaarts gaan voor Trump. Op vrijdag namen bijna alle leden van de President’s Committee on the Arts and the Humanities ontslag in protest tegen de reactie van president Trump op het blanke suprematistische geweld in Charlottesville. Zestien leden van de commissie hebben een gezamenlijke brief ondertekend waarin hun ontslag is bekendgemaakt. Het enige lid dat niet op de ontslagbrief staat, is George C. Wolfe, een theater- en filmregisseur. Acteur Kal Penn, de ‘Harold & Kumar Go to White Castle’-ster die ook kort in het Witte Huis werkte onder Obama, heeft de ontslagbrief vrijdag op Twitter geplaatst.

“Effectief onmiddellijk, alstublieft accepteer ons ontslag van de Presidentiële Commissie voor de Kunsten en Geesteswetenschappen,” schreven de leden.

(lees verder onder de tweet)

Strateeg Bannon verlaat het Witte Huis

Is dit nou het dieptepunt voor Trump of een zegen? Steve Bannon is namelijk op weg naar de uitgang van het Witte Huis – maar de vurige conservatieve anti-globalist die Donald Trump geholpen heeft om het presidentschap te winnen zegt dat hij klaar staat om zijn populistische campagne van buitenaf te voeren. “Als er verwarring is, laat me het verduidelijken: ik verlaat het Witte Huis en trek ten oorlog voor Trump tegen zijn tegenstanders – op Capitol Hill, in de media en in de Amerikaanse bedrijfscultuur,” vertelde Bannon op vrijdag aan Bloomberg. Bannon zou op het punt staan om terug te keren naar de conservatieve nieuwssite Breitbart.

4 REACTIES

  1. KKK en neonazi’s zijn niet te verdedigen, maar extremistische communisten evenmin. Uit onderzoek blijkt dat het communisme meer doden op haar geweten heeft dan het fascisme. Dat is begrijpelijk; het communisme verspreidt de boodschap dat de mens goed is, terwijl het fascisme zegt dat die slecht is. Het eerste (de mens is goed) is daarbij veel moeilijker te bestrijden. Toch is dit maar de helft van de waarheid. Zolang de mens enkel als goed wordt voorgesteld, zullen de problemen blijven aanhouden. Ook indien Trump mocht wegvallen.

  2. Het verwijderen van het standbeeld van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee vind ik vanuit een historisch cultureel standpunt fundamenteel fout. Helaas heeft de interventie van KKK en neonazi’s de controverse raciaal gekleurd en een andere dimensie gegeven. Wie de beeldenstorm veroordeeld wordt hierdoor bijna automatisch verdacht van sympathieën voor extreem rechts. Als extreem rechts wenst mee te betogen voor het vrijwaren van het cultureel & historisch erfgoed dat ze dan hun provocerende symbolen en slogans thuis laten. Anderzijds begrijp ik niet dat Amerikanen met de nazivlag paraderen. Beseft deze generatie dan niet dat de Hitler, met zijn megalomane ideologie, het Duitse volk volens nolens meegesleurd heeft in de ondergang van Duitsland. Dat de führer niet alleen zijn zesde leger in Stalingrad in de steek liet maar ook geen einde maakte aan het martelaarschap van Duitse burgers die crepeerden onder terreurbombardementen van de geallieerden. Vercingetorix, Gallisch leider, omsingeld in de vesting Alesia, gaf zich over aan Julius Cesar om zijn volk te vrijwaren van de hongerdood. Hitler besefte al te goed in het najaar van 1940 dat de blitzkrieg op zijn grenzen stootte na het falen van de Luftwaffe tijdens de luchtslag in Engeland. Desniettemin sleepten de nazis het Duitse volk zonder mededogen verder mee in een oorlog zonder militaire perspectieven voor Duitsland. Tot 8 mei 1945 werden Duitsers die de oorlog beu waren geëxecuteerd door nazi fanatici. Niet onbegrijpelijk dat in het naoorlogse Duitsland slogans het licht zagen als “Nie wieder fascismus” tijdens confrontaties met neonazis.

    • Akkoord, maar Che Guevara heeft persoonlijk dozijnen mannen en jongens persoonlijk met zijn pistool doodgeschoten. Che’s rechtbanken maakten tussen de 400 en 1800 slachtoffers. Zijn beeltenis mag evenmin worden meegedragen, net zoals alle andere marxisten waar de dodentol zelfs tot in de miljoenen opliep.

  3. De burgermeester had beide groepen gescheiden moeten houden.Dan had er geen geweldadig treffen geweest.Een klassieke truc bij rechtse betogingen(met toelating van het stadsbestuur),laat extreem linkse tegenbetogers ze aanvallen en het geweld dat gebruikt word is de schuld van rechts.In het geval van Charlottesville is de burgemeester verantwoordelijk en de linkse meute die de rechtse betogers aanvielen.

Comments are closed.