“Het is een schande”, zo laat een verbolgen klant RTL Info weten. De winkelketen Lidl werkt met gecensureerde Griekse landschapsbeelden voor hun Griekse producten, zo blijkt. Op de verpakking van de Lidl-moussaka zijn bijvoorbeeld Griekse kerkkoepels te zien, maar de kruisen zijn vakkundig weggewerkt. Dat is te bemerken wanneer men de originele stockfoto bekijkt op Shutterstock.

Klant Antoine doet zijn beklag bij RTL info. “Het is een schande dat Lidl voor foto’s op haar Griekse producten de kruisbeelden uit de landschappen wist, nochtans een deel van het landschap en de cultuur”, stelt de man. Bij zijn beklag voegde de verbolgen klant ook de foto’s van de moussaka-verpakking. Hierop is duidelijk te zien dat kruisbeelden zijn verwijderd. Een aantal groeperingen riepen al op tot een boycot.

Censuur

Lidl introduceert geregeld tijdelijke productenreeksen verbonden aan een bepaalde streek. Zo brengt de supermarktketen bijvoorbeeld ook producten op de markt die Italiaans of Mexicaans geïnspireerd zijn. Om de Griekse producten in de reeks ‘Eridanous’ te promoten hanteert de keten foto’s van idyllische Griekse landschappen.

Voor de moussaka gebruikt Lidl zo foto’s van het eiland Santorini – ook wel gekend als Thera. Het eiland, een 200 km ten noorden van Kreta, huist een aantal gebouwen met blauwe koepels. De gebouwen in kwestie zijn beter bekend als de blauwe koepels van Oia. Op die koepels zijn kruisen bevestigd. Wie echter kijkt naar de Lidl-verpakking ziet dat die kruisen vakkundig zijn verwijderd met een fotobewerkingsprogramma.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

“Geen enkel geloof uitsluiten”

Supermarktketen Lidl geeft toe: “Wij vermijden het gebruik van religieuze symbolen, omdat we geen enkel geloof willen uitsluiten”, zo vertelt een woordvoerder van de budgetketen die veel allochtone en islamitische klanten telt. “Wij zijn een bedrijf dat diversiteit respecteert en dat verklaart de samenstelling van deze verpakking”.

De Facebookpagina van Lidl Belgium overstroomt inmiddels met negatieve reacties ingezonden door gebruikers.

Eerder dit jaar was er nog (inter)nationale commotie in het VK omdat een chocoladebedrijf de vermelding van ‘Pasen’ had verwijderd uit hun Paasfeest. Zelfs Brits premier Theresa May (Conservatives) reageerde toen en noemde de beslissing “volstrekt belachelijk”.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

8 REACTIES

 1. Ik zet daar vanaf nu geen voet meer binnen en heb aan mijn vrouw hetzelfde gevraagd. De Griekse autoriteiten zouden klacht moeten neerleggen tegen Lidl wegens verminking en misbruik van cultureel erfgoed.

 2. De socialistische ’68-revolutie mislukte bij het vallen van de muur. Het communisme had bewezen onwerkbaar te zijn en was niet meer verdedigbaar. Daarom zocht men een nieuw aanknopingspunt.Dat was niet langer het kapitaal, zoals in het klassieke marxisme, maar werd nu
  het schuldgevoel. Het speelde in op de christelijke Europese cultuur met haar zondebesef en liefhebben van de naaste. Daarbij wordt de eigen cultuur aangevallen. Dit valt niet in goede aarde bij grote delen van de eigen bevolking, en het Westen geraakt steeds meer verdeeld tussen de twee kampen. Tussen zij die de Westerse cultuurhistorie willen opheffen en zij die zich tegen die opheffing verzetten. Oproepen tot rust is zinloos. Dit conflict is existentieel en zal voortschrijdend escaleren.

  • Ze zijn religie neutraal. Wel dat ze dan andere foto’s tonen. Die van geitjes bijvoorbeeld, daar kan niemand wat op tegen hebben.

   • Religieneutraal houdt dan in dat er minstens twee bereidingen van die Mossaka zouden zijn, netjes aangeduid op de verpakking. Eentje met vlees van een onverdoofd geslacht dier, en eentje met vlees van een verdoofd geslacht dier.

    Lidl beseft niet waaraan het begint….

    PS: de berichten dat er soms zit ander vlees in het gerecht verwerkt wordt, varkensv. ipv lamsv. of rundsv. bijvoorbeeld., komen met de regelmaat van de klok in de pers. Of Lidl ook in dat bedje ziek is weet ik niet. Maar voor prijsbrekers is de verleiding doorgaans groot…
    Wie laat de moussaka van Lidl onderzoeken op varkensDNA?

 3. niet meer kopen bij lidl, dit is het bewijs dat ze die geitenneukers hoger inschatten dan hun eigen volk, binnenkort verkopen ze alleen nog halal.

Comments are closed.