Nadat staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA) eerder aangaf afstand te willen doen van haar Turkse nationaliteit regent het kritiek van andere Turks-Belgische politici. “Dat ze dan in Turkije aan politiek doet, om daar de zaken te veranderen”, oppert Kamerlid voor CD&V Veli Yüksel.

Demir wil af van haar Turkse nationaliteit. Deze kreeg ze automatisch doordat haar beide ouders Turkse staatsburgers zijn. Om deze kwijt te spelen is ze een procedure gestart bij de Turkse overheid. De vraag is echter of dit wel gaat lukken. Zo moet de Turkse minister van Justitie zijn fiat geven en heeft Turkije in deze materie een prudente traditie. De rede die de staatssecretaris op haar Facebook-pagina geeft is dat “we […] uit elkaar [zijn] gegroeid, Turkije en ik. En we zijn dat blijven doen. Ik ben een Vlaamse vrouw geworden met trotse, Koerdische roots. Alles wat Turkije niet wou”.

Yüksel: “Demir profileert zich op kap van gemeenschap waar ze van komt”

Aan VTM Nieuws liet Yüksel weten dat Demir dit “doet […] om electorale redenen. Zo wil ze scoren bij de traditionele achterban van N-VA. Demir kan misschien beter in Turkije aan politiek gaan doen, om daar zaken te veranderen. Nu profileert ze zich op de kap van de gemeenschap waar ze vandaan komt.”

Ahmet Koç – die samen met Abou Jahjah een partij aan het oprichten is die zich links ten opzichte van de sp.a situeert – stelt dat Demir meegaat “in het rechtse discours tegen die dubbele nationaliteit. Ik geloof dan ook niets van de redenen die ze opgeeft, ze richt zich gewoon op de onderbuik van rechtse en extreemrechtse kiezers.” 

Noch Koç, noch Yüksel willen afstand doen van hun Turks staatsburgerschap. “Ik ben hier geboren, ik heb hier gestudeerd, ik hou mij aan alle wetten, maar ik heb ook Turkse roots. Ik zie niet in waarom ik mijn nationaliteit zou opgeven. Waarom zou het iemand storen dat ik een dubbele nationaliteit heb?”, aldus Koç.

Koç is geen onbesproken blad

Koç echter is – met betrekking tot Turkije – geen onbesproken blad. Zo moest hij eerder de sp.a verlaten omdat hij het openlijk opnam voor de Turkse president nadat deze was ‘beledigd’ door een Duitse komiek. Sp.a-voorzitter John Crombez daarentegen was al wekenlang het beknotten van de vrije meningsuiting in Turkije aan het hekelen.

De maat van de partijleiding was echter pas helemaal vol toen Koç – vlak na de mislukte Turkse staatsgreep – op Facebook schreef: “Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen.” Later had Koç op Facebook geschreven dat moslims die in de evolutietheorie geloven “house negro’s” zijn. Deze uitspraak deed hij naar aanleiding van veranderende onderwijsplannen in Turkije.

Problemen Turkse overheid

Nieuw zijn de problemen tussen Demir en de Turkse overheid echter niet. Vooreerst is zij een grote tegenstander van het beleid van president Erdogan. Wat echter ook meespeelde is dat zij na een passage in ‘De Afspraak’ werd weggezet als als een sympathisante van de Koerdische PKK.