De linksprogressieve auteur van Harry Potter deelde enkele dagen terug een filmpje waarin Amerikaans president Donald Trump (Rep.) weigerde een hand te geven aan een kind met een handicap. Rowling ontstak in een woede en viel Donald Trump hard aan op Twitter. Het probleem was echter dat Trump dat helemaal niet deed, iets waar het internet haar snel op wees. Pas enkele dagen later bood ze haar verontschuldigingen aan. Ze verwijderde inmiddels de meeste tweets over het incident van haar Twitter-muur.

De Britse schrijfster is al langer een tegenstander van president Donald Trump (Rep.) en in het verleden was ze al erg afwijzend ten aanzien van zijn kandidatuur voor het presidentschap. Ze noemde hem bijvoorbeeld onder meer “erger dan Voldemort”, een fictieve slechterik in haar kinderboeken.

Deze keer postte Rowling een filmpje waaruit moest blijken hoe erg Trump is. Het originele fragment werd verwijderd, maar het was ongeveer in deze trend:

Bij dat filmpje gaf ze een citaat mee aan haar elf miljoen volgers: “Wanneer iemand toont wie hij is, geloof hem“. Daarna kwam het ene boze bericht na het ander op haar muur.

Dit monster van narcisme waardeert enkel zichzelf en zijn bleke reflecties. Gehandicapten, minderheden, transgenders, armen, vrouwen – uitgezonderd diegene die verwant zijn aan hem – worden met minachting behandeld omdat ze niet op hem lijken.”

Trump imiteerde een gehandicapte reporter. Nu doet hij alsof hij een kind in een rolstoel niet ziet, alsof hij bang is om in zijn toestand te belanden.
Hiermee verwijst ze naar een beeld uit te campagne waarin Trump een linkse journalist met een handicap door de mangel haalde. In tegenstelling tot wat bericht werd spotte Trump echter niet met diens handicap.

Mijn moeder gebruikte een rolstoel. Ik zag mensen ongemakkelijk worden door haar beperking, maar als ze een beetje fatsoen hadden raakten ze daar over… Dus ja, de clip raakte mij diep. Die man bezit het machtigste ambt in de wereld en zijn dagelijkse uitspattingen tegen fatsoensnormen hebben een bijtend effect.

Ze concludeerde: “Hoe verbijsterend en verschrikkelijk dat Trump zijn hand niet wil schudden.”

‘Fake News’

Er werd haar echter snel op gewezen dat in het begin van de ontmoeting Trump wel degelijk heel wat aandacht had voor het kind.

https://twitter.com/scratch_point/status/891016673012199424

Het misleidende filmpje kwam oorspronkelijk van Ansel Herz: een medewerker van Democratisch volksvertegenwoordiger Pramila Jayapal. Ook die haalde het misleidende filmpje al van het net.

Het valselijke bericht werd intussen wel al 48.000 keer geretweet. Ook door andere bekende figuren zoals Keith Olbermann en Chelsea Clinton.

Twitterstorm

De beroemde Britse journalist Piers Morgan, met wie Rowling eerder al in conflict kwam, pakte haar er over aan:

JK Rowling is terug op twitter, maar ze heeft zich niet verontschuldigd voor deze verschrikkelijke leugen. Haar haat voor Trump kent geen eerlijkheid. […] Waarom verwijdert ze het filmpje niet en biedt ze haar verontschuldigingen niet aan?”

Tenslotte reageerde ook de moeder van het kind op het debacle. Die was daar nota bene om de Amerikaanse president te bezoeken in het kader van slachtoffers van Obamacare. “Als iemand de boodschap aan JK Rowling kan overbrengen: Trump negeerde mijn zoon niet en Monty wilde zijn hand niet eens schudden op dat moment. Hij is drie jaar oud en handenschudden is niet zijn ding. Hij was zijn nieuwe patch van de geheime diensten aan het tonen.

Schoorvoetend

Enkele uren later reageerde Rowling dan toch: “mijn tweets over de kleine jongen in de rolstoel blijken bepaalde zaken over het hoofd gezien te hebben, verschillende bronnen hebben me geïnformeerd dat het geen accurate representatie was van de interactie. Ik heb mijn eigen gevoeligheden over de zaak geprojecteerd en andere zaken over het hoofd gezien. Indien ik ik die jongen of zijn familie gekwetst heb wil ik mij onvoorwaardelijk verontschuldigen.

Voor het feit ze Trump valselijk beschuldigde kon er (nog) geen verontschuldiging af.

2 REACTIES