In Istanboel in Turkije hebben donderdag Turkse autoriteiten een Belg opgepakt die lid was van terreurgroep Islamitische Staat. Hij wordt ervan verdacht naar Istanboel te zijn afgereisd om er een bomaanslag te plegen. De man is afkomstig uit Molenbeek.

Mehdi Aïda is afkomstig uit Molenbeek en een bekend figuur bij de veiligheidsdiensten. Hij stond al een tijdje internationaal geseind bij Interpol en hij staat op de lijst van het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) als 1 van de 251 ‘foreign fighters’ die verdacht worden van terrorisme.

Bomaanslag in Istanboel?

In 2014 vertrok de Molenbekenaar naar Turkije om zo verder te reizen naar Syrië in een poging zich er te gaan vervoegen bij de strijders van terreurgroep Islamitische Staat. Bij IS zou Aïda verantwoordelijk zijn geweest voor het rekruteren en begeleiden van Franstalige jihadisten. Volgens de Turkse autoriteiten was hij nu echter van plan een bomaanslag te plegen in naam van IS en trok hij daarom naar Istanboel.

De Turkse autoriteiten waren evenwel op de hoogte van die plannen en schaduwden de man al een tijdje. Donderdag konden de veiligheidsdiensten Aïda, samen met zijn vrouw en 2 kinderen, onderscheppen en arresteren aan de Europese oever van Istanboel. Nadat Turkije het gerechtelijk onderzoek heeft afgerond naar de man, zal hij mogelijk uitgeleverd worden aan België. Wanneer en of dit zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Mehdi Aïda is geen onbekende in Molenbeek. Zo zou hij onder andere bevriend geweest zijn met Khalid Zerkani, de ‘Kerstman van de jihad’ die vorig jaar veroordeeld werd tot 15 jaar cel voor het ronselen van Syriëstrijders. Bovendien is Mehdi Aïda de neef van Ben Larbi. Ben Larbi werd begin 2016 doodgeschoten in Verviers door speciale eenheden van de federale politie. Het was de ontmanteling van een grote en belangrijke terreurcel. Mogelijk had hij banden met deze terreurcel en heeft hij ook iets te maken met gepleegde aanslagen in Europa.