In een interview met ‘De Ochtend’ stelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat de staatsveiligheid meer informanten moet zoeken in de moslimgemeenschap. Ook wil hij personen die een auto huren bij een autoverhuurbedrijf beter controleren. Op die manier wil hij voorkomen dat terroristen door middel van een huurauto onschuldige slachtoffers kunnen maken. 

Een huurauto of huurbestelwagen werd al in verschillende terroristische aanslagen gebruikt om op voetgangers in te rijden. Zo huurden onder anderen de daders van de aanslag in Barcelona, een huurbestelwagen. Jambon wil dit nu moeilijker maken.

Zwarte lijst

“Vooraleer iemand een auto of een bestelwagen kan huren, zou eerst moeten nagekeken worden of de bestuurder ook voorkomt op een zwarte lijst. We kunnen daarbij een gelijkaardig systeem toepassen zoals we nu gebruiken bij luchtvaartmaatschappijen en internationale treinverbindingen”, stelde Jambon daarover in De Ochtend.

Honderd procent zekerheid zal deze extra controle echter niet bieden volgens de minister. Zo kan een terrorist bijvoorbeeld aan een familielid vragen om de auto te huren. “Het gaat erom het net rond de terreurverdachten zo strak mogelijk te maken”, laat de woordvoerder van Jambon weten aan De Standaard“We willen het hen almaar moeilijker maken om normaal te functioneren in het economische leven en het maatschappelijk bestel”.

Meer informanten in extremistische milieus

Imam Abdelbaki Es Satty, die naar verluidt het brein achter de aanslagen in Spanje zou zijn, verbleef in 2016 in België. De moslimgemeenschap in Vilvoorde en Diegem vroeg echter aan de politie voor een onderzoek naar Es Satty. Dit brengt Jambon ertoe om een pleidooi te houden voor meer informanten in salafistische milieus.

“Wat het verhaal met de Spaanse imam ons leert is dat we misschien niet alle informatie die in bepaalde gemeenschappen circuleert capteren. Ik denk dat dat een werkpunt is. Het is in de eerste plaats een job van de Staatsveiligheid om te bekijken wat daarin verbeterd kan worden. Goede informatiedoorstroming is sowieso cruciaal om maatregelen te kunnen nemen”, stelde de minister daarover in de De Ochtend.

Es Satty geen toegang tot het grondgebied verlenen was volgens de minister op basis van de beschikbare informatie niet mogelijk. Voorts is het volgens de minister niet duidelijk of hij hier effectief haat heeft gepredikt.