In Italië onderzoekt het Openbaar Ministerie op Sicilië nu ook de ngo Artsen zonder Grenzen. Door de toenemende druk lijkt het het land menens om de migratiestroom in te dijken.

Op woensdag legden de Italiaanse autoriteiten al beslag op een reddingsboot van Jugend Rettet. De Duitse ngo wordt ervan beschuldigd de illegale migratie te bevorderen. Nu blijkt er ook een gelijkaardig onderzoek naar Artsen zonder Grenzen te lopen.

“Onmiddellijke stop taxidienst”

Een bron binnen het Italiaanse gerecht zegt nu dat AzG ook deel uitmaakt van het onderzoek naar het oppikken van migranten vlak voor de Libische kust terwijl deze eigenlijk geen gevaar liepen. Ook zou de ngo tegen migranten gezegd hebben dat zij, eenmaal in Italië aangekomen, niet met de politie moeten meewerken.

AzG laat in een mededeling weten dat het op de hoogte is van het onderzoek en dat het bereid is om met de autoriteiten samen te werken. Gelijkaardige beschuldigingen doken al maanden geleden op in de pers. Ook staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) uitte al gelijkaardige beschuldigingen.

Italië staat onder druk en kan de toevloed aan migranten nauwelijks aan. Sinds 2014 zijn er al 600.000 migranten vanuit Noord-Afrika in het land aangekomen. In de aanloop naar de verkiezingen van 2018 is migratie dan ook een belangrijk thema.

Zo riep de leider van de Vijfsterrenbeweging (M5S), momenteel de populairste partij in Italië, al op tot een “onmiddellijke stop van de zeetaxidienst.”

Gedragscode ngo’s

Rome vroeg acht ngo’s een gedragscode de ondertekenen. Eén van de eisen van de gedragscode was dat de ngo’s politieagenten aan boord zouden laten. Slechts vier van de groepen ondertekenden het document. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken hoopt dat de overige vier ngo’s die niet tekenden zich alsnog bedenken.

Artsen zonder Grenzen liet weten dat het de meeste van de punten zou respecteren. Maar de ngo kan het document naar eigen zeggen niet ondertekenen omdat het de “humanitaire principes en elementen die AzG als essentieel beschouwt voor doeltreffende reddingen” zou verwaarlozen.

1 REACTIE

  1. Artsen zonder Grenzen wentelt de nazorg over de “geredde” vluchtelingen af op de maatschappij. AZG trekt het zich niet aan of de maatschappij dat wel aan kan. Zij heeft ook geen enkele bestuursverantwoordelijkheid. Zo is het makkelijk. Bovendien rekenen de geredden er op dat er een overzetdienst klaar staat. Het wordt hen ook verteld door de mensensmokkelaars. Eens dat de overzet is stopt, zal de zin om in te stappen in rubberbootjes al heel wat minder zijn. Een logische redenering, maar logica is niet het sterkste punt van linkse mensen. Wél emotie, die dus 5000 doden maakt. Maar dat is geen probleem.