Iran heeft ermee gedreigd uit het nucleair akkoord te stappen en haar kernprogramma opnieuw op te starten. Dat zei Iraans president Hassan Rohani nadat de Verenigde Staten nieuwe sancties aankondigde jegens Iran.

In 2015 sloten de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een akkoord met Iran waarin de stopzetting van het nucleaire programma van Iran werd besloten, in ruil voor een opheffing van bestaande sancties jegens het land.

“Kwaadaardige activiteiten van Iran”

De Amerikaanse regering kondigde onlangs nieuwe sancties aan tegen Iran. Ze zijn gericht tegen 18 individuen en bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van raketten, het verkrijgen van wapens en de diefstal van software. Zes Iraanse bedrijven werden al bestraft voor hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van raketten nadat Teheran een raket had gelanceerd. De VS blijven bezorgd over “de kwaadaardige activiteiten van Iran in het Midden-Oosten, die de de stabiliteit, veiligheid en welvaart in de regio ondermijnen”.

Volgens Iran gaan deze sancties echter in tegen het akkoord en Iraans president Hassan Rohani zei dat het Iraanse nucleaire programma “op zeer korte termijn” opnieuw kan opgestart worden. “Als de Verenigde Staten terug willen naar de tijd van sancties, dan zal Iran binnen korte tijd, niet een week of een maand, maar binnen een paar uur, terugkeren naar condities die geavanceerder zijn dan voor de onderhandelingen”, aldus Rohani.

De Iraanse regering maakte onlangs al bekend dat het extra middelen zal inzetten in haar raketprogramma. Er zou zo’n 260 miljoen dollar vrijgemaakt worden voor investeringen in het nucleaire programma en nog eens 260 miljoen dollar voor het opleiden en versterken van Iraanse buitenlandse speciale eenheden. “De Amerikanen moeten beseffen dat dit nog maar de eerste stap is”, zei parlementsvoorzitter Ali Larijani. Volgens hem is de beslissing nodig om “de terroristische en avontuurlijke handelingen van de VS in de regio” tegen te gaan.