Tarik Jadaoun (28), afkomstig uit Verviers, is een van de meest beruchte ‘Syriëstrijders’ afkomstig uit België. Het Nieuwsblad meldt vandaag dat hij is omgekomen in de Slag om Mosoel in Irak. Het Iraakse leger heroverde recentelijk het voormalige IS-bolwerk. Zie update onderaan.

Recentelijk versloeg het Iraakse leger de moslimterrorististische groepering IS in Mosoel. Bij de gesneuvelden van IS ook Tarik Jadaoun. Jadaoun was een rijzende ster binnen IS en van Belgische afkomst.

‘Up and coming’

Jadaoun was een van de meest gevreesde terroristen van ISIS. Verschillende malen dreigde hij ermee om een aanslag in België te plegen. Volgens bronnen werd hij opgeleid om de nieuwe Abdelhamid Abaaoud te worden. Dat is het brein achter de aanslagen in Parijs die omkwam in Frankrijk enkele dagen na de aanslagen.

Jullie zullen nooit veilig zijn. Onze broeders houden zich overal schuil en ze wachten op onze orders om aan te vallen. We weten hoe we de grenzen moeten oversteken en zijn niet bang van de politie. Ik heb een plan in mijn hoofd”, dat zei Jadaoun nog in een interview met France2 in 2015.

Een ex-‘collega’ van Jadaoun, bijgenaamd Abu Qurayza, sprak eind vorig jaar ook met Le Dernière Heure over de gesneuvelde: “Wees niet verbaasd als de volgende terreuraanslagen in België worden gecoördineerd vanuit Verviers. Tarik Jadaoun wordt voorbereid om uit te groeien tot de volgende Abaaoud”.

Mosoel

Het Iraakse leger kon recent Mosoel bevrijden. Dat is een flinke klap voor IS. Niet alleen is Mosoel een belangrijke en grote stad, maar is het ook hier dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zich in 2014 tot ‘kalief’ uitriep. Intussen is Baghdadi ook al omgekomen.

Nu Mosoel is heroverd staat Islamitische Staat zowat overal onder zware druk. Niet alleen is de terreurgroep heel wat grondgebied in Irak kwijt, maar ook in Syrië wordt langs verschillende kanten de druk opgevoerd. Zo rukken de Syrische overheidstroepen op ten westen en zuiden van de Eufraat, terwijl de SDF (Syrian Democratic Forces) met Amerikaanse steun de stad Raqqa aan het innemen is.

UPDATE 28/08/2017 – 09u32: De informatie blijkt onjuist te zijn. Jadaoun zou levend gevangen zijn genomen tijdens het beleg van Mosoel. Hij zou tevens reeds ondervraagd zijn door de Amerikaanse veiligheidsdiensten.