Gisterennacht werden er op een parkeerterrein aan de E17 in Gentbrugge een aantal vrachtwagenchauffeurs bij elkaar geslagen door een groep van vier illegalen. Volgens een getuige leek het wel “een knokploeg”. De politie was niet bij machte om de daders te vatten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Waarom de illegalen de vrachtwagenchauffeurs aanvielen is een raadsel. Volgens Remco Bruinier, een van de betrokken chauffeurs, leek het er haast op dat “ze ons aanvallen uit frustratie omdat ze niet in Engeland komen. Maar wij doen ook gewoon ons werk”.

“Opgejaagd wild”

Bruinier stelt dat het een mirakel mag zijn dat er geen doden zijn gevallen. “Toen ze aan het beuken waren op die vrachtwagens zijn een aantal chauffeurs uitgestapt, ook een Poolse chauffeur. Ze hebben hem zo zwaar toegetakeld dat hij op de snelweg is gevlucht, het was echt erg. Ze stonden met vier man erop te stampen en slaan, opgejaagd wild. Uiteindelijk is hij kunnen ontkomen en is hij terug in zijn cabine kunnen kruipen. Hij is dan als een gek weggereden. Twee andere truckers, zijn hem uit angst met piepende banden gevolgd.”

Een alleenstaand geval is het volgens de chauffeur niet. “Ik ken collega’s die bij Brussel en in Drongen ook al aangevallen zijn geweest. De schrik zit er goed in want kijk, ik ben geen kleine jongen en ben van ‘den duvel’ niet bang, maar dit win je niet, al heb je een ijzeren staaf of koevoet in je cabine, je kan het niet halen van zo’n grote bende mannen. En zeg me niet ‘dat is van alle tijden’. Zo’n twintig jaar geleden heb ik voor het eerst illegale verstekelingen in mijn oplegger gevonden. Die mensen waren daar toen ingekropen zonder dat ik het wist, dat waren arme gezinnetjes op zoek een beter leven, maar deze mannen zijn gewoon georganiseerde criminelen. Het enige waar ik me mee had kunnen verdedigen is een pistool, maar dat mag niet van wet. Het is te gek voor woorden dat wij truckchauffeurs ons zouden moeten gaan bewapenen om te werken in Europa.”

Chauffeur: “Moeten er doden vallen voor ze écht ingrijpen?”

Volgens Bruinier gingen ze “als beesten tekeer. Ik zag een groep mannen over het terrein lopen en op vrachtwagens slaan, beuken. Ze sloegen spiegels kapot en hebben ook met glazen potten gegooid. Ook op een mobilhome die er geparkeerd stond hebben ze staan beuken.” Terwijl de illegalen tekeergingen, bleef Bruinier in zijn cabine en belde de politie. Volgens hem duurde het “even voor ze konden komen, de wegpolitie was bezig met de afhandeling van een dodelijk ongeval en daarom moest de politie van Gent komen. Toen de agenten ter plaatse kwamen, namen de migranten de benen, ze verdwenen in de bosjes en in de weiden.”

Waarom de illegalen de truckchauffeurs aanvielen is niet duidelijk. De betrokken chauffeur denkt dat frustratie hun motief was. “Omdat ze niet meer naar Engeland kunnen reizen, Calais is gesloten en dan werken ze hun frustratie maar uit op de zwakste schakel in de keten, wij, de truckchauffeurs. Sinds ze in Calais zoveel controles uitvoeren, is het probleem enkel maar opgeschoven, naar België. Het is werkelijk triest dat de politie en de politiek zo weinig doet, moeten er doden vallen voor ze écht ingrijpen?”

Briers wil permanente bewaking

Jan Briers, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, wil permanente bewaking bij snelwegparkings. “Ik wil vermijden dat we parkings moeten afsluiten, zoals in Drongen. We zien dat de hele vluchtelingenproblematiek verschuift en dat zou niet solidair zijn ten opzichte van de andere provincies.”

De gouverneur wil dit concreet doen door het verhogen en het verstevigen van “de afsluiting van al onze snelwegparkings. Ik zag in Wetteren al hoe je op zeker tien plaatsen zonder problemen binnengeraakt. En voer een permanente bewaking in, die moet dan maar gebeuren door bewakingsfirma’s, de federale politie of zelfs het leger.”

5 REACTIES

  1. wanneer kan ,n camionbestuurder wettige zelfverdeging in roepen?,wanneer mag je ,n illegaal die je naar het leven staat doden ?, Illegalen hebben wapens, Truckers niet, hoe moet je je verdedigen ?, als je wel ,n wapen hebt ,n vuurwapen kan het wel, Echt heel de situatie is voor ons niet meer te begrijpen, we mogen ons verweren maar onze handen zij op onze rug gebonden zo machteloos zijn we geworden, Politiekers gaan zich weer weg steken achter onozele wetten, en de truckers zullen gedood worden door dat rapalje

  2. Arresteren en kruisigen langsheen de plaats waar Macron de nieuwe jungle wil toelaten aan de Frans-Belgische grens. We moeten sentimentaliteit achterwege laten en duidelijke signalen uitsturen dat de tijd dat wij met ons laten sollen voorbij is. Onze politici die deze kwaadaardige kanker naar ons gehaald hebben, verdienen hetzelfde lot.