Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) trekt een streep door de rekening van Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a). “Gent leeft de wetgeving niet na”, laat Homans weten aan Het Laatste Nieuws. In een recente beslissing vernietigt Homans 508 statutaire benoemingen. Dit omdat de functies niet waren opengesteld voor anderen. Ook haalt de minister uit naar de vakbonden. “Moeten zij zich niet inzetten voor iedereen?”, vraagt de N-VA-politica op Radio 1.

“[…] Gemeenten kunnen nog altijd zelf beslissen om statutairen aan te werven. Dat moet dan wel volgens de regels gebeuren. En dat heeft de stad Gent nagelaten”, verduidelijkt Homans. “Contractuelen met meer dan 12 jaar dienst zijn daar in juli automatisch bevorderd tot statutairen, zonder dat hun functie is opengesteld voor andere kandidaten. Het gelijkheidsbeginsel is daardoor geschonden. Ik ben dus verplicht om al die benoemingen te vernietigen.”

Electorale motieven

In een reactie aan Het Laatste Nieuws haalt Homans uit naar de Gentse bestuurscoalitie van sp.a en Open Vld. De minister laat uitschijnen dat de benoemingen zijn gebruikt als electoraal snoepgoed om de aankomende lokale verkiezingen te winnen in 2018. “Dat je één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen plots 500 mensen een voordeliger statuut cadeau doet, tegen de landelijke trend in, ruikt naar cliëntelisme”, zegt de N-VA’ster. Haar partij zit in Gent in de oppositie.

Ook de vakbonden krijgen een veeg uit de pan vanwege de minister. “De stad heeft zijn personeel valse hoop gegeven. En de vakbonden heb ik in dit dossier niet gehoord. Vreemd.” Op Radio 1 stelde de minister dat de vakbonden “moeten opkomen voor iedereen”. In dit geval: buitenstaanders of contractuelen die minder dan 12 jaar bij Stad Gent werken. Die maakten bij de afgesloten benoemingen geen kans op de jobs. “Normaal gezien zijn [de vakbonden] de eersten die – terecht – van hun oren maken […] als ik dit bijvoorbeeld bij de Vlaamse overheid zou doen”, vertelt Homans op Radio 1.

“[…] Voor een goed begrip: het is niet daarom dat ik deze benoemingen vernietig. Wel omdat de wet hier niet is nageleefd”, besluit de minister nog.

Nationale trend

In het zomerakkoord dat is bedisseld eind vorige maand is onder meer beslist dat statutaire benoemingen zoveel mogelijk zullen uitdoven. In de plaats hiervan zullen contractuele ambtenaren maximaal ingezet worden. Statutair benoemden zijn vast benoemd en genieten gunstigere werk-, vakantie-, pensioen- en ziektevoorwaarden dan contractuelen.

De regering van premier Charles Michel (MR) wil graag dat in de toekomst statutaire benoemingen enkel nog mogelijk zijn voor ambtenaren met een gezagsfunctie zoals agenten of justitiemagistraten.

1 REACTIE

 1. Nog snel snel karrevrachten getrouwen benoemen voor de kiezinge… Dat heb ik geen half jaar geleden nog gezegd.

  Merci mijnheer Termont en mevr. Decruyenaere om mij gelijk te geven.

  Socialisme: sinterklaas spelen met geld van een ander.

  Tellen deze 508 mee voor de postjes waar John Cumul Crombez zo tegen is?

  “Bij vrijwel alle Vlaamse partijen heeft ongeveer een derde van de politici meer dan acht mandaten. Alleen bij de sp.a ligt dat iets hoger, met vier op de tien die meer mandaten hebben.”

  http://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-vlaanderen/CD-V-bezet-een-vijfde-van-alle-mandaten/9923049