De Nederlandse ‘haatsjeik’ is niet van plan om Den Haag snel te verlaten. Eergisteren stelde de gemeente de ‘haatsjeik’, alias Fawaz Jneid, een ultimatum. Hij moest binnen de tien dagen zijn religieuze activiteiten stopzetten. Gisteren leek er van stoppen echter geen sprake. Den Haag overweegt juridische stappen. 

Eerder deze week kwam het bericht dat ‘haatsjeik’ Fawaz Jneid opnieuw was opgedoken in Den Haag. De man die veroordeeld werd voor het onwettig sluiten van zogenaamde ‘shariahuwelijken’ en met tal van uitspraken voor heel wat commotie zorgde, preekte vrijdag ondanks een ultimatum en eerdere verboden rustig verder.

Ultimatum

De gemeente Den Haag stelde donderdag een ultimatum. In een aangetekende brief aan het adres van Stichting Qanitoen eist burgemeester Pauline Krikke (VVD) dat Fawaz Jneid binnen de tien dagen moet stoppen met zijn gebedshuis. Het gebedshuis bevindt zich in een vermeende boekenwinkel van Stichting Qanitoen.

De eis van de gemeente lijkt echter geen indruk te maken. Vrijdagnamiddag vonden een honderdtal moskeegangers de weg naar de boekenwinkel die als dekmantel wordt gebruikt. De lokale politie is geschokt. Zij pleitten eerder voor een snel ingrijpen. Ook de PVV begrijpt niet waarom er niet ingegrepen wordt. Karen Gerbrands, PVV-lid in de Tweede Kamer, is de lakse houding van de gemeente beu. Zij vindt ook dat niet alleen de ‘haatsjeik’ maar ook zijn volgelingen opgepakt en uitgewezen moeten worden. Ze wordt daarin bijgetreden door haar partijgenoot en gemeenteraadslid in Den Haag André Elissen. “Deze haatzaaier hadden ze meteen het land moeten uitzetten”, klinkt het.

Juridische stappen

Wanneer het ultimatum binnen enkele dagen afloopt en er niet aan de eis van de gemeente werd voldaan, zal Den Haag onmiddellijk een juridische procedure starten. Daarbij wordt volgens de woordvoerder van burgemeester Krikke vooral gekeken naar het aanspannen van een kort geding.

De CDA, die in Den Haag mee in de meerderheid zit, vraagt zich af waarom er niet meteen een kort geding wordt opgestart. De partij zou de moskee liefst zo snel mogelijk sluiten. “Sinds 2015 telt Den Haag de meeste Syriëgangers en het podium dat Fawaz Jneid in onze stad wordt geboden doet daar allesbehalve goed aan”, aldus de lokale CDA-fractievoorzitter Danielle Koster.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/