Op het jaarlijkse zomerweekend van Groen in Nieuwpoort pleitte de partij voor een basispensioen voor iedereen. Die “stevige basis” wil de partij dan laten aanvullen met het aantal gewerkte jaren. Een “gratis pensioen, [zonder een verblijfsvoorwaarde,] voor mensen die nooit [hebben] bijgedragen” bestempelde Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman op Twitter als “waanzin”.

In het zomerakkoord van de regering-Michel staat een bittere maatregel voor werkzoekende vijftigplussers. Wie immers na zijn vijftigste langer dan één jaar zonder werk zit, valt vanaf 2019 automatisch terug op het minimumrecht bij de pensioenopbouw. Bij de vorige regeling gebeurde dat pas na vier jaar.

Almaci: “Oneerlijke behandeling”

“Waaraan hebben ouderen deze oneerlijke behandeling verdiend?”, vroeg Groen-voorzitster Meyrem Almaci zich af. “Het is toch niet zijn fout dat de arbeidsmarkt oudere werknemers niet lust?”.

Naar eigen zeggen heeft Groen een antwoord op deze problematiek die de “waardigheid garandeert”. Dit ‘antwoord’ is volgens Groen een basispensioen. “Met een basispensioen zorgen we voor financiële zekerheid. Garanderen we voor iedereen een goed pensioen, een stevige basis die wordt aangevuld met gewerkte jaren. Want niemand verdient het om op zijn oude dag in onzekerheid te leven”, betoogde de Almaci.

Roggeman: “Waanzin

Op Twitter noemde Roggeman het voorstel van Groen “waanzin“. Eerder schreef hij op Twitter: “Groen basispensioen: gratis geld voor de bomma uit Marokko die hier nooit 1 dag werkte. ‘tzijn zotten die werken’ moet Almaci gedacht hebben”. Hierop kreeg de jongerenvoorzitter stevige kritiek. Doch, nadat hij afstand nam van het “viseren” van de bomma uit Marokko, bleef hij zijn punt maken.

Een “gratis pensioen, [zonder een verblijfsvoorwaarde,] voor mensen die nooit [hebben] bijgedragen” kan voor hem niet. Volgens Roggeman trekt Nederland om die reden “80% van [het] minimumpensioen af voor wie er nooit woonde”.

3 REACTIES

  1. Geld uitdelen dat men niet heeft is nog altijd het sterkste punt van links. De rekening wordt altijd betaald door dezelfden. Namelijk door de bekende Honorés Gepluimd. Rijkentaks zal het probleem niet oplossen. Het kan het rechtvaardigheidsgevoel strelen, een oplossing is het niet.