In een interview met Philippe Mertens van StampMedia stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dat hij niet van plan is om essentiële principes te verloochen in ruil voor een regeringsdeelname. Ook stoort hij zich aan “onze mietjesmaatschappij”.

Na de laatste verkiezingsuitslag – die als dramatisch werd gezien voor het Vlaams Belang – maakt de partij opnieuw haar opmars in de peilingen. Zo bleek uit een peiling van Dedicated Research dat het Vlaams Belang van 5,8 procent naar 11,7 procent zou stijgen. In andere peilingen – zoals die van de VRT – behaalt het Vlaams Belang dan weer 7,8 procent. Zelf is Van Grieken hier best tevreden mee, doch “de ballonnetjes die de N-VA soms oplaat om haar rechterflank af te dekken, werken wel, denk ik”.

Migratiestop is essentieel

Het Vlaams Belang hanteert de laatste tijd een nieuwe stijl. Volgens Van Grieken zijn er naast nieuwe mensen en nieuwe thema’s twee belangrijke spelregels. “Eén: we bekampen een politiek systeem, geen individuen. Twee: we kunnen radicaal zijn – er staan vrij radicale standpunten in mijn boek – maar niet marginaal. Ik stoffeer mijn standpunten met argumentatie.”

Op de vraag of hij het cordon sanitaire zou willen doorbreken, stelt de Vlaams Belang-voorzitter dat hij met iedereen praat. Doch hij zou “graag hebben dat het over het programma gaat, over de thema’s en niet over andere zaken. Het cordon sanitaire zit niet langs onze kant op slot. Maar als het niet stopt, dan is het ook maar zo. Dan zal ik ervoor zorgen dat ik een hele goeie oppositiepartij ben en dat ik op die manier onze kiezers goed blijf vertegenwoordigen”, betoogt Van Grieken in een interview met StampMedia.

Van harte zit Van Grieken niet in de oppositiebanken maar naar eigen zeggen is hij “absoluut niet bereid om bepaalde principes te verloochenen of beloftes aan mijn kiezers te breken”. Op de vraag wat bijvoorbeeld die essentiële principes zijn, stelt hij “dat het eindpunt Vlaamse onafhankelijkheid moet zijn. Alle stappen moeten daartoe leiden. En verder is de migratiestop essentieel voor ons”.

‘Mietjesmaatschappij’

Het Vlaams Belang zorgt er nog vaak voor dat anderen aanstoot nemen aan hun ‘harde taal’. Daar wil Van Grieken niet per se iets aan veranderen. Integendeel naar zijn inziens kadert dit “weer volledig in onze mietjesmaatschappij. Een harde mening, is daar al eens iemand dood van gegaan? Nee hoor. Dat is wat je doet in een democratie. Ik schrijf in mijn boek ook twee hoofdstukken over vrijheid van meningsuiting. Van mij mag je alles zeggen, behalve oproepen tot geweld”.

Niet altijd gaat de kritiek op het Vlaams Belang over de inhoud, maar meer over de vorm. Zelf is Van Grieken van mening dat hij enkel over zijn “manier van communiceren [kan] oordelen. Ik vind niet dat die soft is, integendeel. Maar ik heb veel meer een problemen met het discours dat iedereen van alles een slachtoffer zou zijn. Dingen zoals ‘het slachtoffer van een boze tweet’ en heel die onzin, daar doe ik niet aan mee”, is de Vlaams Belang-voorzitter duidelijk in een interview met StampMedia.