Gisteren werd er melding gemaakt van vier illegalen die op een snelwegparking enkele chauffeurs bij elkaar timmerden. Provinciegouverneur Briers riep als reactie daarop op tot het bewaken van de snelwegparkings. “Een pleister op een open wonde”, oordeelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. 

Een betrokken chauffeur stelde gisteren dat het een wonder was dat er geen doden vielen. “Toen ze aan het beuken waren op die vrachtwagens zijn een aantal chauffeurs uitgestapt, ook een Poolse chauffeur. Ze hebben hem zo zwaar toegetakeld dat hij op de snelweg is gevlucht, het was echt erg. Ze stonden met vier man erop te stampen en slaan, opgejaagd wild. Uiteindelijk is hij kunnen ontkomen en is hij terug in zijn cabine kunnen kruipen.” Vooral de aanpak van de politiek moest het bij de chauffeur ontgelden. Zo vond hij het “werkelijk triest dat de politie en de politiek zo weinig doet” en vroeg hij zich af of “er doden [moeten] vallen voor ze écht ingrijpen?”

Briers: “Voer permanente bewaking in”

Jan Briers, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, wil bij snelwegparkings permanente bewaking. “Ik wil vermijden dat we parkings moeten afsluiten, zoals in Drongen. We zien dat de hele vluchtelingenproblematiek verschuift en dat zou niet solidair zijn ten opzichte van de andere provincies.”

De gouverneur wil dit concreet doen door het verhogen en het verstevigen van “de afsluiting van al onze snelwegparkings. Ik zag in Wetteren al hoe je op zeker tien plaatsen zonder problemen binnengeraakt. En voer een permanente bewaking in, die moet dan maar gebeuren door bewakingsfirma’s, de federale politie of zelfs het leger.”

Van Grieken: “Lost op lange termijn niets op”

In een reactie aan SCEPTR laat Van Grieken weten dat “Briers zijn oproep om snelwegparkings te bewaken [zoals] een pleister op een open wonde [is]. Hoewel het op korte termijn een afschrikkingseffect zou hebben lost het op lange termijn niets op. Het eigenlijke probleem is dat illegalen zonder problemen zomaar ons land kunnen binnen geraken. We moeten zo snel mogelijk iets aan onze open grenzen doen. Anders zal het probleem zich gewoon weer verplaatsen naar andere plaatsen in ons land.”

De Vlaams Belang-voorzitter wil verder nog onderstrepen dat er werk moet worden “gemaakt van een écht uitzettingsbeleid. Illegalen die worden betrapt moeten het land worden uitgezet”. Ook is hij van mening dat “er […] internationaal hard [moet] worden opgetreden tegen NGO’s zoals Artsen Zonder Grenzen die dagelijks duizenden illegalen afzetten op Europese bodem”.