De nieuwe Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) wil prostitutie uit zijn stad weren. Dit door het gedoogbeleid – wettelijk is georganiseerde prostitutie nog steeds grotendeels strafbaar – in te trekken. Maar CD&V ligt dwars en wil de zaken net volledig anders. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen en gemeenteraadslid Bianca Debaets wil namelijk dat er een gecontroleerd megabordeel komt naar Antwerps model.

De CD&V – die zichzelf de “enige echte gezinspartij” noemt – ziet de plannen van Close niet zitten. “Denken dat je prostitutie zomaar kan uitroeien, dat is struisvogelpolitiek”, vertelt de CD&V-politica aan Het Nieuwsblad. In de plaats wil Debaets gecontroleerde prostitutie invoeren in de hoofdstad zoals Antwerpen er huist. Hierbij worden pooiers geweerd.

CD&V is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lid van de meerderheid, maar lokaal maakt de partij deel uit van de oppositie tegen de meerderheidspartijen MR, PS en Open Vld. Sp.a stapte in juni nog uit het Brussels schepencollege uit onvrede met de PS na de Brusselse Samusocial-affaire.

CD&V: “Beter zoiets dan de ellende van nu”

“Het probleem bestaat, en dus moet je er iets aan doen. Om de overlast te bestrijden. Maar ook voor de veiligheid van de prostituees zelf, om te voorkomen dat ze in weer in wind buiten staan en zonder enige vorm van controle in auto’s meegenomen worden”, zo verduidelijk Debaets haar positie.

De christendemocrate haalt haar mosterd uit Antwerpen. Ze ging gisteren op bezoek in ‘Villa Tinto’, het megabordeel in het Antwerpse Schipperskwartier. “Veel beter dan de huidige situatie met tippelprostitutie in de Alhambrawijk en de ellende in de bordelen van de Aarschotstraat”, verklaart Debaets aan Het Nieuwsblad. Debaets haar positie is in feite niet nieuw. Debaets was al van zo vroeg als 2015 voorstander van een megabordeel in Brussel.

In Antwerpen wordt prostitutie gedoogd in drie straten. Nagenoeg alle huizen zijn onderverdeeld in ‘ramen’ die private eigenaars verhuren per 12 uur voor 80-120 euro. Villa Tinto heeft de meeste ‘ramen’ met 51 kamers. De andere, kleinere, aanbieders voorzien in totaal nog eens 260 ramen. Eigenaars moeten zorgen voor hygiënische ruimtes en noodknoppen waar de prostituees – voornamelijk van Oost-Europese of Zuid-Amerikaanse afkomst – werken. Deze vrouwen zijn geregistreerd en werken zelfstandig zonder pooier. Ze kunnen dus zelf hun prijzen bepalen en de inkomsten houden.

Close wil prostitutie “uitroeien”

Maar Close wil echter de (tippel)prostitutie in de Brusselse Alhambrawijk helemaal “uitroeien”. Sinds vorige week wordt er een nieuw politiereglement gehanteerd in Brussel. Hierbij worden nu zowel hoeren als hoerenlopers geviseerd. “De bewoners in die wijk moeten weer veilig en gerust kunnen leven”, luidt het. Debaets vindt dit betreurenswaardig. “[Close] is daar vierkant tegen, tegen zo’n Villa Tinto. In zijn ogen is dat vrouwenexploitatie, en daar is hij veel te veel feminist voor”. De voorganger van Close, de door de Samusocial-affaire in opspraak gekomen Yvan Mayeur (PS), was wel voorstander van zo’n megabordeel. Ook Brussels parlementslid en schepen voor Economische Zaken Marion Lemesre (MR) was in het verleden voor zo’n regeling.

De rechtsconservatieve oppositiepartij Vlaams Belang gaat alleszins al niet akkoord met de plannen van Debaets. In een reactie aan SCEPTR laat Brussels parlementslid Dominiek Lootens – bekend van het “bruine rakker”-voorval – weten dat “het niet aan de overheid [is] om prostitutie te organiseren of faciliteren”. Maar ook Closes plan om de prostitutie in Brussel uit te roeien met hoge boetes ziet het Vlaams Belang niet zitten. “Op die manier zal het hele prostitutiegebeuren […] nog meer in de illegaliteit en criminaliteit verzeilen“, aldus nog Lootens. “Voor het Vlaams Belang moet prostitutie gecontroleerd worden middels een gedoogbeleid waarbij de overlast wordt aangepakt, en waarbij het gedoogbeleid slechts geldt voor bepaalde straten”.

En ook andere oppositiepartij, N-VA, vindt dat Close door zijn nultolerantie de problemen verschuift naar de andere gemeenten. “Een afgebakende gedoogzone zorgt er immers voor dat de georganiseerde criminaliteit wordt teruggedrongen, de veiligheid en de gezondheid van de prostituees en hun klanten verbetert en de openbare orde van de wijk gegarandeerd wordt”, zo laat Brussels parlements- en gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) SCEPTR weten. “Dit debat [is ook] een voorbeeld waarom de 19 gemeenten moeten worden gefuseerd. […] De problematiek overstijgt de gemeenten. […] En het gewest slaagt er al 3 jaar niet in om een geharmoniseerd prostitutiereglement voor dit Gewest met de gemeenten af te spreken.”

In 2013 liet partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) tijdens een gezinsdag het volgende weten: “Sommige partijen zijn eens op het jaar een gezinspartijen, maar wij zijn dat 365 dagen op een jaar. Wij doen het gewoon”.