Ook op dinsdag probeerde een groep van zo’n 1.000-tal Afrikaanse migranten de Spaanse exclave van Ceuta binnen te dringen. Sommigen onder hen droegen daarbij stokken en zelfgemaakte speren.

Het lukte de autoriteiten om de “extreem gewelddadige” menigte terug te dringen. Volgens de Guardia Civil van Ceuta geraakten daarbij drie Spaanse en tien Marokkaanse agenten gewond. Het incident gebeurde slechts één dag nadat een menigte van 187 Afrikaanse migranten erin slaagde om Ceuta binnen te dringen.

Zelfgemaakte speren

De Sub-Saharische migranten die de grenshekken en -posten van Ceuta proberen binnen te dringen lijken daarbij steeds driester te werk te gaan. Zo droegen de mensen in de menigte stokken, scherpe objecten en zelfgemaakte speren bij zich. Er werd ook met stenen naar de politie gegooid.

Deze nieuwe poging om de Europese Unie binnen te dringen vanuit Marokko komt slechts één dag nadat 187 Afrikaanse migranten er in slaagden om de Spaanse exclave binnen te dringen. Op bewakingsbeelden van die gebeurtenis is te zien hoe een agent zijn been breekt terwijl zijn collega’s tevergeefs proberen de menigte tegen te houden.

Ceuta en Melilla

Spanje heeft twee exclaves die het Noord-Afrikaanse Marokko begrenzen: Ceuta nabij de Straat van Gibraltar en meer oostelijk, naar Algerije op, Melilla. Deze steden hebben regelmatig te maken met pogingen van migranten om in te breken door een eind te zwemmen of door over de hekken te klimmen.

Ceuta en Melilla zijn elk jaar een veelbezochte illegale bestemming van duizenden Afrikaanse migranten die trachten asiel aanvragen in Europa. De migranten die deze plaatsen aandoen, zijn grotendeels afkomstig uit Zwart-Afrika. Het merendeel wordt echter teruggestuurd omdat deze veelal niet in aanmerking komen voor asielverblijf (een rechtmatige asielzoeker moet vrezen voor politieke vervolging). Meestal gaat het dan ook om mensen die op zoek zijn naar een beter leven.

3 REACTIES