In Libië zou een gewapende groep er mee voor gezorgd hebben dat het aantal illegale migranten de laatste tijd fors daalt. De groep zou voorkomen dat vluchtelingenbootjes zomaar kunnen vertrekken en bezitten bovendien een detentiecentrum waarin ze smokkelaars en vluchtelingen vasthouden.

Juli en augustus zijn, vanwege de gunstige weersomstandigheden, normaliter populaire maanden voor vluchtelingen om de oversteek van Noord-Afrika naar Italië te wagen. Desalniettemin dalen het aantal illegale migranten en het aantal doden of vermisten fors.

Honderden “burgers, politiemensen en militairen”

De samenwerking tussen Libië en Italië lijkt zijn vruchten af te werpen. Libië krijgt materiële hulp van Europa en door middel van trainingen en opleidingen leren ze de Libiërs beter om te gaan met illegale migranten. Bovendien zou de actievere houding van de Libische kustwacht ook een grote rol spelen. Zo kwam er een verbod op buitenlandse ngo-schepen in Libische territoriale wateren en de Libische marine vuurde zelfs waarschuwingsschoten af op een ngo-schip.

Nu blijkt dat ook een ander element van cruciaal belang zou geweest zijn in de forse daling van illegale migranten. In Sabratha, een stad gelegen op 70 kilometer ten westen van Tripoli, zou een gewapende groep aan het werk zijn die er vluchtelingen en mensensmokkelaars belet om het water op te gaan. Sabratha is één van de meest gebruikte vertrekpunten voor migranten die vanuit Libië de oversteek wagen naar Italië.

De groep zou opgericht zijn en onder leiding staan van een voormalig maffiabaas en zou bestaan uit honderden “burgers, politiemensen en militairen”. Ze zouden op zeer grote schaal te werk gaan en zouden naast het voorkomen van vertrekkende bootjes, ook een detentiecentrum bezitten waar ze mensensmokkelaars en vluchtelingen vastzetten. Vluchtelingen die gered werden op de Middellandse Zee bevestigen het verhaal. “Ze zeiden dat het zeer moeilijk was om te vertrekken vanuit Sabratha. Er zijn mensen die de boten stoppen voor ze kunnen vertrekken.”

2 REACTIES