In een interview met VTM-nieuws kwam staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken terug over de pre-opvang voor vluchtelingen in het Maximiliaanpark in Brussel. Hij bevestigde dat er geen opvang zal komen en dat hij ze zal “opsluiten en terugsturen als ze niet vrijwillig willen terugkeren”.

Vorige maand raakte bekend dat er opnieuw honderden vluchtelingen in het Maximiliaanpark in Brussel verblijven, recht tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken. Opmerkelijk is dat ze geen asiel willen aanvragen, maar willen doorreizen naar Groot-Brittannië.

Francken duidelijk: geen pre-opvangcentrum

Nadat de overlast rondom het Maximiliaanpark en het Noordstation de laatste weken steeds erger werd, kwamen Theo Francken (N-VA), Jan Jambon (N-VA), burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) en plaatsvervangend burgemeester van Schaarbeek Bernard Guillaume (MR), samen voor overleg. Na de bijeenkomst kondigde Bernard Guillaume de komst van een pre-opvangcentrum aan. “Het dient om de migranten die er nu al zijn te helpen om van het Noordstation en het Maximiliaanpark weg te raken en hen tijdelijk onderdak te geven”, aldus Guillaume.

Het kabinet van staatssecretaris Francken liet meteen weten niet opgezet te zijn met de plannen en maakte zich sterk dat er geen opvang zou komen. “Er zijn geen afspraken gemaakt voor een opvangcentrum voor mensen die geen asiel willen aanvragen in België. Dat zou een enorm risico zijn om transitmigranten aan te trekken. Als de gemeente dit initiatief wil nemen, dan raden wij dit ten stelligste af. Het is geen goed idee.”

 

Zondagavond zette Francken zijn eerdere uitspraken kracht bij in een interview met VTM-nieuws. Volgens Francken gaat het immers om illegale migranten waarvan het leeuwendeel bovendien economische motieven hebben. “Die mensen willen geen asiel in België, ze willen allemaal naar het Verenigd Koninkrijk. Ik geef geen opvang aan illegale migranten. Die mensen zal ik opsluiten en terugsturen als ze niet vrijwillig willen terugkeren”, aldus Francken.