Om de toestroom van migranten in Calais te kunnen opvangen, wil de Franse regering twee nieuwe opvangcentra in het noorden van Frankrijk openen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zijn twijfels bij de Franse aanpak

Een uitspraak van de Franse Raad van State dwingt de Franse regering tot het inrichten van twee nieuwe opvangcentra voor migranten. Omdat er anders sprake is van een ‘onmenselijke behandeling’ moeten migranten in Calais water en sanitaire voorzieningen krijgen. In het verleden wilde de overheid geen voorzieningen uitbouwen uit vrees voor een aanzuigeffect. Door de rechtelijke uitspraak – die rechtstreeks de centrale overheid viseert – komt de regering op dit beleid terug. Binnen de negen dagen, zouden er centra moeten opengaan in Troisvaux (regio Arras) en in een voormalig hotel in Bailleul aan de Belgische grens.

Angst voor “spillover-effecten”

De trendbreuk in het Franse beleid laat bij Belgische politici alarmbellen afgaan. Zo vrezen zij dat de migranten hun geluk in België zouden kunnen gaan beproeven. Eergisteren nog, waarschuwde Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op Twitter voor “spillover-effecten”.

Verder liet Jambon weten dat hij overleg plant met zijn Franse evenknie Collomb. “Frankrijk stippelt zijn beleid natuurlijk autonoom uit, maar wij houden ons in België aan onze politiek om er alles aan te doen om tentenkampen te vermijden. Ik zal contact opnemen met Gérard Collomb. Intussen monitoren we mogelijke “spillover”-effecten, zoals we dat al sinds de crisis in Calais doen”, aldus de minister.

Francken: “Ik denk niet dat dit veel gaat oplossen”

Gisteren liet Francken in ‘Terzake‘ weten dat hij geen heil ziet in de plannen van de Franse regering. Vooral in de voorwaarden die de Franse regering stelt heeft Francken geen goed oog. Zo wil Frankrijk pas migranten opvangen indien deze verklaren om in Frankrijk te blijven en niet over te steken naar het Verenigd Koninkrijk.

Francken denkt dat dit “niet […] veel gaat oplossen. Die vluchtelingen en migranten gaan dat nooit verklaren want het Verenigd Koninkrijk is gewoon hun einddoel. Daar hebben ze familie en kennissen. Dat zien we ook in Brussel. Ook wij hebben het moeilijk om mensen te overtuigen in België asiel aan te vragen want ze zijn vastberaden om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Het is een menselijk verhaal, maar ook een moeilijk verhaal.”

Transitmigranten in Calais terug van nooit weggeweest?

Momenteel verblijven er in Calais zo’n 400 tot 700 migranten. Nadat het kamp eerder was opgekuist, is de instroom de laatste weken opnieuw fors toegenomen. De populatie bestaat deels uit migranten die teruggekeerd zijn uit bestaande asielcentra, terwijl andere er aankomen na een lange tocht door Europa. Niet enkel Calais kampt met dergelijke problemen. Zo leven in Grande-Synthe naar schatting zo’n 350 tot 500 mensen in het bos van Puythouck.

 

2 REACTIES

  1. Ik heb m,n twijfels en vragen over de migratieplannen van de EU in zijn geheel?, Wat is hier de bedoeling van?; ze halen mensen binnen met zware achterstand op alle gebied : niet geschoold, onze taal niet spreken, totaal ongeschikt om hier in Europa te functioneren en te werken, tot deze conclusie zijn ze al gekomen in Duitsland; nu nog wij .