Vandaag deed de federale politie huiszoekingen op acht adressen in de Kempen en Oost-Vlaanderen. De operaties kaderen binnen het gerechtelijk onderzoek naar de Fipronilcrisis en viseren vooral desinfecteerbedrijven. Volgens De Morgen vond er ook één huiszoeking plaats bij een veearts.  

Tegenover De Morgen bevestigde het Antwerps parket dat er verschillende huiszoekingen werden uitgevoerd. Ook in Nederland vonden in verband met de Fipronilciris huiszoekingen plaats. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat het om een gezamenlijke actie met België. De locaties van de huiszoekingen wenste te persmagistraat niet bekend te maken.

Regeringen richten taskforce op

De verschillende regeringen in België gaan een gezamenlijke taskforce oprichten. Het doel: uitdokteren welke steunmaatregelen er zijn voor de door de Fipronilcrisis getroffen bedrijven. Dit staat in schril contract met wat Vlaams minister voor Landbouw, Joke Schauvliege (CD&V,) in het verleden stelde. Eerder luidde het nog bij haar dat “wie deze schade heeft veroorzaakt, er maar moet voor opdraaien”.

Initieel wil de regering hier niet van afwijken doch omdat er lange procedures dreigen, willen de ministers wel bekijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld kredieten te voorzien. Zo stelde vicepremier Kris Peeters (CD&V) dat “we komen luisteren naar een sector in crisis. We zullen bekijken wat we kunnen voor de betrokken bedrijven, om ervoor te zorgen dat ze niet overkop gaan“. Concreet dacht Peeters aan de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid te voorzien.

Duitsers willen Europese taskforce

De minister van Landbouw van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Christian Meyer (Die Grünen), pleit voor een EU-taskforce. “Ik vraag een EU-taskforce, die controlebevoegdheid heeft op Europees niveau, ter bescherming van de consument.” Ook hekelde hij het feit dat “door onenigheid tussen nationale autoriteiten informatie ter bescherming van de volksgezondheid van miljoenen Europeanen bleef liggen”.

Ook de Duitse boeren zijn van mening dat de beschikbare informatie hun veel te laat bereikte. “We hebben waardevolle tijd verloren, om de verspreiding van eieren op de Europese markt tegen te houden”, stelt Udo Hemmerling van de Duitse boerenbond.