Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) laat weten dat 57 bedrijven onderzocht worden en geblokkeerd zijn in het kader van het onderzoek naar besmetting van eieren met Fipronil. Dat is een insecticide die in overmatig gebruik giftig is voor mensen. Het federaal voedselagentschap FAVV had al weet in juni van een mogelijke besmetting, maar liet na om die informatie door te spelen. Groen eist daarom dat de Kamercommissie Volksgezondheid uit vakantie wordt bijeengeroepen. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) stemde hier al mee in. Sp.a wil zelfs een spoedzitting van de Kamer én een spoedbijeenkomst van het Vlaamse Parlement. Dit ondanks dat de FAVV een federaal agentschap is.

“Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) laat weten dat het, zodra het kennis heeft genomen van de lijst met 57 bedrijven, waarvan een deel gebruik heeft gemaakt van de diensten van de verdachte Nederlandse onderneming Chickfriend, onmiddellijk de geïdentificeerde producten heeft geblokkeerd om de consumenten te beschermen”, zo staat te lezen in een persmededeling van minister Ducarme.

Spoedzittingen

“Wij vinden dat Ducarme moet optreden en desnoods moeten wij, ook al is het augustus, bijeenkomen in een Kamercommissie”, dat zei Kamerlid Anne Dedry (Groen) gisteren aan de VRT“Nu komen alle berichten naar buiten, het is niet transparant terwijl het hier wel degelijk om volksgezondheid gaat.”

Problematisch voor Groen is dat de FAVV al in juni kennis had van een mogelijke besmetting met het product Fipronil – een ontluizingsproduct. Het heeft echter lang geduurd vooraleer resultaten omtrent het onderzoek zijn gepubliceerd. “Als ze in juni geen volledige duidelijkheid hebben gebracht, dan heb ik mijn grootste twijfel of dit wel oké is”, aldus nog Dedry. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is inmiddels tegemoet gekomen aan de vraag van Groen nadat ook de PS hierop aandrong. Dinsdag zal de commissie samenkomen om te vergaderen over het dossier.

Maar sp.a wil zelfs een spoedzitting van de volledige Kamer met maar liefst drie ministers: minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V), minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). “Voor sp.a moet er zo snel mogelijk duidelijkheid komen over wat de ministers wisten en weten en vooral sinds wanneer”, zo laat Kamerlid Annick Lambrecht (sp.a) weten in een persmededeling. Ook wil sp.a dat het Vlaams parlement bijeenkomt: “De werking van het voedselagentschap is weliswaar een federale bevoegdheid, maar er is inzake landbouw en voedselveiligheid nood aan kennisuitwisseling”, aldus Vlaams parlementslid Els Robeyns (sp.a).

Ook de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt (CSU) is weinig te spreken over de (in)competentie van de Belgische FAVV en eist extra uitleg van zijn collega Ducarme. Gezien het hechte netwerk in ons deel van Europa van eierhandel en supermarktketens heeft ook Duitsland al honderdduizenden eieren en eiproducten moeten verwijderen uit de rekken.

57 bedrijven

Het FAVV komt nu voor het eerst naar buiten met tastbare cijfers. 57 bedrijven worden onderzocht in België. Een deel ervan zou gehandeld hebben met het Nederlandse bedrijf Chickfriend dat mogelijk verantwoordelijk is voor de Fipronil-besmettingen.

In de loop van de dag zouden de resultaten van de onderzoeken moeten binnenkomen. Het blijkt nu dat de bewuste fipronil-testen in het buitenland gebeuren. Pas vanaf volgende week zal België zelf instaan voor dergelijk onderzoek. Hierop heeft minister Ducarme aangedrongen bij zijn diensten. Er start nu ook een monitoringsfase waarbij nog andere bedrijven zullen gescreend worden. Het gaat om “86 kippenkwekers die door het FAVV werden geïdentificeerd”, aldus het kabinet van Ducarme. De minister zal met zijn Nederlandse en Duitse collega’s contact opnemen om de zaken te ophelderen en omdat de crisis mogelijk “een Europees probleem kan zijn”.

Dioxinecrisis

In 1999 had de ‘dioxinecrisis’ een zeer grote impact op de verkiezingen. Deze vonden een maand later na de onthullingen plaats. De giftige stof dioxine was in de voedselketen terecht gekomen en grote hoeveelheden kippenvlees en zuivelproducten werden uit de handel genomen. De toenmalige VLD van Guy Verhofstadt (thans Open Vld) en Agelev (nu Groen) behaalden een monsterscore. De partij van toenmalige premier Jean-Luc Dehaene (CVP, nu CD&V) dolf het onderspit en kreeg een oppositiekuur.

Gisteren had gewezen regeringscommissaris belast voor de dioxineproblematiek Freddy Willockx (sp.a) stevige kritiek voor de federale regering. “De fouten uit het verleden worden opnieuw gemaakt”, aldus Willockx aan de VRT. Hij maakte een pleit voor open communicatie.

1 REACTIE

  1. Ook weer zo een steekvlam. Softdrugs maken meer slachtoffers dan fibronil en daar ligt blijkbaar niemand wakker van, integendeel het moet kunnen. Ik wil gerust fibronil eitjes kopen hoor. Aan 10% van de prijs en ik zal er geen jaartje minder om leven. We worden gemiddeld meer dan 80 jaar, dankzij fibronil, omdat er daardoor minder kippen doodgaan en er dus meer voedsel ter beschikking is. Het doet me denken aan de dioxinecrisis. Uiteindelijk, als je geen extreme hoeveelheden van het gecontamineerde product consumeert, is er niets aan de hand. De moraalridders nemen hier het voortouw. Betekent dit dat ik fraude goedkeur? Allerminst. Maar ik keur wel de hysterie rond dit gegeven af. Laten we het maar in zijn proportie bekijken. Misschien is het FAVV nog de meest rationele speler in heel dit opgeklopte verhaal.