Vandaag maakte het FAVV (het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) de resultaten bekend van de tests op de aanwezigheid van fipronil in Belgische eieren. Deze zijn met concentraties van maximum 0,092 mg/kg zeer laag en blijven onder de Europese norm van 0,72 mg/kg. Doch, niet iedereen is er gerust op. Zo stelt toxicoloog Jan Tytgat dat een volwassen persoon van 50 kg […] 4 eieren van [het ‘slechtste’ lot] mag eten om absoluut veilig te zijn”.

Tot op heden blijven er zo’n 51 Belgische pluimveebedrijven geblokkeerd. 22 hiervan zijn legkipbedrijven. Gisteren werden er wel zes bedrijven vrijgegeven. De focus van het FAVV ligt op de legbedrijven omdat deze hun eieren rechtstreeks aan de consument leveren. Van twee legbedrijven zijn de analyse-uitslagen nog niet gekend. Het FAVV stelt echter er alles aan te doen om zo snel mogelijk met deze resultaten te komen en zodoende een globaal beeld te geven. Doch, volgens het agentschap zijn zij “daarvoor afhankelijk van externe laboratoria”.

Europese grenswaarde die honderd keer hoger ligt

Niet iedereen is gerustgesteld door de cijfers van het FAVV. Zo ging toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) ervan uit dat de communicatie over “zeer lage concentraties fipronil” het maximale residulevel betrof (de Europese norm van 0,005 milligram per kilogram eieren). In hun persbericht spreekt het FAVV van een Europese grenswaarde die meer dan honderd keer hoger ligt.

“Als we nu het slechtste staal in België nemen, dat 0,092 milligram fipronil per kilogram eieren bedraagt. Dat zijn ongeveer 15 eieren. Voor een volwassen persoon van 50 kg betekent dat dat die eigenlijk maar 4 eieren van dat bewust lot mag eten om absoluut veilig te zijn. Maar als we kijken naar kinderen die maar 25 kg wegen, dan zijn dat maar twee eieren. Het veiligheidsvenster is dus al heel wat enger geworden dat bij de informatie die eerder werd vrijgegeven”, aldus Tytgat.

Geen compensatie

Hoeveel de getroffen landbouwers dienen te betalen is nog geen uitgemaakte zaak. Hiervoor zal de sector de komende dagen samenzitten. Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Landbouw, is alvast niet van plan om een compensatieregeling op te zetten. Het verantwoordelijke bedrijf moet er volgens haar voor opdraaien.

“Indien landbouwmiddelen moeten worden vrijgemaakt, worden boeren dubbel gestraft. In dat geval moet er immers bespaard worden op andere steunuitgaven. Ik ben daar dus geen voorstander van. Wie deze schade heeft veroorzaakt, moet er maar voor opdraaien”, aldus de minister.

Geen al te hoge prijsstijging

Producenten van kippeneieren vermoeden geen grote schommelingen in de eierprijs. Al dient men in dit geval af te wachten totdat op de veiling in Kruishoutem de precieze nationale richtprijs is bepaald. Doch vertegenwoordiger Louis Pyfferoen stelt dat “we rekenen op het gezond verstand van de handelaars. Producenten moeten een correcte prijs krijgen voor de eieren. Dat is de taak van de commissie. België is op het vlak van voedselveiligheid koploper in Europa. Ik denk niet dat het moeilijk zal zijn handel te drijven.”

Volgens hem lijkt er – ondanks enkele geblokkeerde bedrijven – geen groot tekort te bestaan op de Belgische eiermarkt. “In de ons omringende landen zien we de prijs wél omhoog schieten door een tekort, zoals in Duitsland”, stelt Pyfferoen. Ook de supermarkten laten weten dat er nog voldoende eieren voorradig zijn. “De situatie is beter dan vorige week”, stelt Sally Herygers van Albert Heijn België. “Omwille van de recall was er toen maar een beperkt aantal eieren in de winkels beschikbaar. Dus er waren inderdaad lege schappen in onze winkels, en er was ook een daling van de verkoop.”

Uit een rondvraag van VRT Nieuws blijkt dat de fipronilcrisis weinig invloed uitoefent op de verkoop van eieren in de supermarkten. Enkel Lidl liet weten dat er een daling was in de afgelopen dagen. Doch, de groothandels kregen veel vragen van ongeruste klanten.

1 REACTIE

 1. Opvallend hoe gepoogd wordt uit deze fipronilcrisis opnieuw politieke munt te
  slaan. Volgens het Federaal Voedselagentschap ligt de concentratie
  fiprinol ver beneden alle grenswaarden en is er op geen enkel ogenblik
  gevaar geweest voor de volksgezondheid. Groen-Rood doen hun uiterste
  best om de cijfers een andere interpretatie te geven. Experts allerhande
  worden aangevoerd om deze crisis naar het dioxineniveau van 1999 te
  krijgen. Onnodige bangmakerij zoals we de laatste tijd uit deze hoek wel
  meer zien …?

   • Juist. Toen ik mijn aanvankelijk post plaatste was er nog geen sprake van te hoge concentraties. Nu wel blijkbaar. Neemt niet af dat de oppositiepartijen hier aan politieke recuperatie zullen doen.
    Let wel: ik veroordeel ten zeerste het gebruik van, niet alleen fipronil, maar alle gifstoffen in de voedselindustrie.

   • Vooral de waarde is raar. Er zijn vele stalen onderzocht, en pas tegen het einde van de heisa duikt plots een extreem hoge waarde op. Het kan natuurlijk. Maar ook Tytgat vond het raar.

    Als je kijkt naar de houding van Groenlinks dan zie je dat ze geilen op een nieuwe dioxinecrisis. Ze hebben bloed geroken, zoals die bloedluizen. En dan is er plots een waarde die zo maar eventjes tien keer hoger is?

    Los daarvan: vandaag viel volgende me op. Vriendschap zonder grenzen = PVDA.
    https://twitter.com/KarlVanlouwe/status/895281862263926784
    Wééral links, met als onruststoker van dienst Riet Dhont.

    Mijn gedacht? Links gaat de komende maanden stoken. PVDA is al bezig activisten op te leiden voor op sociale media.