Meer dan honderd experts op het gebied van robotica en artificiële intelligentie (AI) waarschuwen de Verenigde Naties (VN) voor de gevaren van autonome wapens, de zogenaamde ‘killer robots’. Concreet ijveren zij voor een internationaal verbod op de ontwikkeling en het gebruik van dergelijke technologie. Bij Tesla-baas en medeondertekenaar Elon Musk, valt te horen dat “als je niet bezorgd bent over de veiligheid van kunstmatige intelligentie, je dat zou moeten zijn”. 

Onder autonome wapens worden wapens of wapensystemen – zoals bijvoorbeeld tanks of drones – verstaan die zonder menselijke interactie tot actie kunnen overgaan. Verschillende landen ontwikkelen volgens de NGO Human Rights Watch dergelijke wapens. Zo zouden onder andere de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, Rusland, Israël en het Verenigd Koninkrijk hier onderzoek naar verrichten.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

“Gewapende conflicten op een ongeziene schaal”

In hun open brief schrijven de experts dat dergelijke ‘killer robots’ een derde revolutie in de oorlogvoering zullen gaan veroorzaken. “Eens ze zijn ontwikkeld zullen ze leiden tot gewapende conflicten op een ongeziene schaal en aan een snelheid die voor mensen moeilijk te bevatten is”, valt er te lezen.

De ‘killer robots’ kunnen verschillende doeleinden dienen, schrijven de experts. Zo kunnen het “wapens van terreur zijn, wapens die despoten en terroristen gebruiken tegen onschuldige burgers en wapens die gehackt kunnen worden om zich op ongewenste wijze te gedragen. Eens deze doos van Pandora geopend is, wordt het moeilijk die te sluiten”, schrijven de experts. Om die redenen roepen zij de VN op om snel actie te ondernemen en “een manier te vinden om ons allemaal te beschermen tegen die gevaren”.

Gevaarlijker dan Noord-Korea

Het is niet de eerste keer dat verschillende experten de VN tot actie oproepen met betrekking tot de ‘killer robots’. Zo schreven in 2015 meer dan 1.000 technologie-experten en wetenschappers een brief aan de wereldleiders, waarin ze voor deze gevaren waarschuwden. Naast fysicus Stephen Hawking en medeoprichter van Apple, Steve Wozniak, ondertekende ook Musk de brief.

De Tesla-baas waarschuwt niet voor de eerste keer het grote publiek voor AI. Eerder suggereerde hij nog op Twitter dat Facebook-baas Mark Zuckerberg weinig van deze technologie zou kennen omdat hij had gesteld dat er geen gevaar uitgaat van artificiële intelligentie. Toen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea begin deze maand toenamen, stelde Musk nog op Twitter dat “als je niet bezorgd bent over kunstmatige intelligentie, dat je dat zou moeten zijn. Enorm veel gevaarlijker dan Noord-Korea.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/