Duitsland en andere Europese landen mogen opnieuw vluchtelingen terugsturen naar Griekenland. Het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland was verboden sinds 2011 omdat de leefomstandigheden voor vluchtelingen er te erbarmelijk waren.

Vijf jaar lang was het verboden om vluchtelingen terug te sturen naar Griekenland. Het land ging immers gebukt onder een zware economische crisis en zou de enorme toestroom aan migranten daardoor niet hebben kunnen dragen. Bovendien zouden de leefomstandigheden voor asielzoekers er ook mensonwaardig geweest zijn.

Dublin-akkoorden

De Dublin-akkoorden schrijven nochtans voor dat het land waar een vluchteling het eerst voet aan de grond zet, verantwoordelijk is voor de verdere behandeling van de asielaanvraag. Vanuit Europa werd dan ook druk uitgeoefend op Griekenland om toch teruggestuurde asielzoekers te aanvaarden.

Ioannis Mouzalas, Grieks minister van Migratie, besloot dan maar akkoord te gaan en heeft aangekondigd dat hij “kleine aantallen” vluchtelingen van Duitsland en enkele andere EU-lidstaten wil verwelkomen in Griekenland. “Er was druk van verschillende EU-lidstaten om terugzendingen opnieuw te beginnen. Ik snap dat de Europese overheden resultaten willen laten zien aan hun kiezers”, aldus Mouzalas.

Volgens de Dublin-akkoorden moet het land van aankomst van de vluchteling de asielprocedure dus opstarten. De Europese Commissie stelde echter een herverdelingsplan op omdat de druk op Griekenland en Italië anders te groot zou worden. Het plan schrijft de herverdeling voor van ongeveer 160.000 asielzoekers. Door de forse kritiek en weerstand tegen het opgelegde plan, werden evenwel nog maar zo’n 25.000 vluchtelingen toegewezen aan een ander land.

Twee weken geleden kregen Oostenrijk en Slovenië nog het recht om vluchtelingen terug te sturen naar Kroatië op basis van de voorschriften uit de Dublin-akkoorden.

1 REACTIE

  1. Als je die asielzoekers toch terugstuurt , stuur ze dan niet terug naar Griekenland want dit is nog altijd Europa maar vlieg door met hen en zet hen af ergens in Afrika rond de evenaar, ze zullen de moed en het geld niet meer hebben om terug te keren naar Europa. cheers.

  2. Raar dat Duitsland asielzoekers wil terugsturen naar Griekenland. Duitsland was toch het land dat het ging “schaffen”. En nu hun problemen afwentelen op een armlastig land? Ik vind het, in heel die asielcrisis, schandalig dat Italië en Griekenland aan hun lot worden overgelaten.