EU deelt promofilmpje over migratie

0
4139

De twitteraccount van het Europees Parlement deelde gisteren een promofilmpje over migratie naar Europa. Volgens het filmpje heeft Europa migratie nodig om de vergrijzing op te vangen en onze welvaart in stand te houden. Zowel Theo Francken van N-VA als Gerolf Annemans van Vlaams Belang spreken over “propaganda”.

Het filmpje laat afwisselend enkele EU-politici en migranten met succesverhalen aan het woord. Het filmpje stelt ook dat de EU de huidige migratiestroom nodig heeft ter compensatie van de vergrijzing. Dit laatste schoot bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) alvast in het verkeerde keelgat.

“Migratie nodig om welvaartssysteem in stand te houden”

Het filmpje wordt ingeleid door de Zweedse Cecilia Wikström (ALDE) van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken aan het woord: “De demografie toont ons dat we een continent zijn dat mensen nodig heeft om hier te komen wonen en te werken om het niveau van onze welvaartssystemen in stand te houden.”

“Ze zijn hier om hun bijdrage te leveren aan de groei en welvaart van Europa en daarom is het van essentieel belang dat we elke mogelijkheid om hen te integreren in onze maatschappij openen”, vertelt Wilkström. “We kunnen nooit op een Europees niveau wetten maken inzake integratie, omdat het onder de subsidiariteit valt, oftewel de nationale bevoegdheden. Maar we kunnen een atmosfeer van integratie bevorderen. Dat is uw verantwoordelijk en de mijne. Dat moeten we delen.”

Ook de Franse Sylvie Guillaume (S&D), ondervoorzitter van het Europees parlement, wordt aan het woord gelaten. “Op een moment dat vele EU lidstaten zich afkeren van het Europese motto ‘eenheid in verscheidenheid’ is het belangrijk om de Europese waarden van gastvrijheid en solidariteit te onthouden“, zo zegt Guillaume. “Er moet ook een grote inspanning gebeuren op het vlak van integratiebeleid, dat komt niet alleen de vluchtelingen ten goede maar ook de gastlanden zelf.”

Succesverhalen

Doorheen het filmpje krijgen enkele vluchtelingen en migranten het woord, waaronder Maryam Salehi: “De vluchtelingen die hier in Duitsland aankomen moeten zich aanpassen. Zij komen van een totaal verschillende cultuur, ze weten niet hoe het hier aan toe gaat. Duitsers vinden dat de vluchtelingen een job moeten vinden. Maar uit eigen ervaring heb ik altijd gemerkt dat je als migrant dubbel zo goed moet zijn in vergelijking met een Duitser. Soms is dat niet zo simpel, maar het lukte mij toch.”

Het filmpje voert ook de succesverhalen van Mohamed Keita en Abdullah Sarbaz op. Sarbaz vertelt hoe hij Frans leerde en dat hij nu bij een Franse cricketclub speelt. Keita wist een fotografieprijs te winnen. “Voor mij is het belangrijk een bijdrage te leveren en er in te slagen iets te veranderen met die bijdrage”, aldus de jonge fotograaf.

“Propaganda”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was alvast niet opgezet met de boodschap in het filmpje dat de asielinstroom noodzakelijk zou zijn om de vergrijzing op te vangen. Arbeidsmigratie kan dat, asiel niet”, zo stelt de staatssecretaris. In een andere, Engelstalige tweet, spreekt hij over “propaganda”.

“Het filmpje behoort tot de marketing en de propaganda van de vrij klassieke officiële ideologie van de Europese Unie. Er gaat enorm veel belastinggeld naar dit soort manipulatie van de publieke opinie”, vertelt Europees parlemenslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) aan SCEPTR. Dat migratie onze samenleving en sociale zekerheid gaat redden is in strijd met alle cijfers en vaststellingen. Het omgekeerde is het geval. Dit filmpje is bedoeld om te doen vergeten dat de open-grenzenpolitiek van de EU een schande is en en gevaar voor onze toekomst.”