President van Turkije Recep Tayyip Erdogan heeft uitgehaald naar Duits minister van Buitenlandse zaken, Sigmar Gabriel. Gabriel reageerde kritisch op het advies van Erdogan aan de Turkse gemeenschap in Duitsland om niet op de CDU, SPD of Die Grünen te stemmen.

Vrijdag riep Turks president Recep Tayyip Erdogan alle Turken in Duitsland op om bij de volgende verkiezingen niet op de CDU van Merkel, de SPD van Martin Schulz, of Die Grünen te stemmen. “Partijen die geen respect hebben voor Turkije”, aldus Erdogan.

“Een lesje leren”

Volgens Erdogan moeten de Turkse gemeenschap in Duitsland deze partijen, die volgens de Turkse president een anti-Erdogan beleid voeren, “een lesje leren”. “Maak niet de fout om voor hen te stemmen. Het zijn allemaal vijanden van Turkije”, zo verklaarde hij aan de media na afloop van het vrijdaggebed in Istanboel. “Dat is een erezaak voor al mijn burgers die in Duitsland wonen”, aldus de president.

Duitsland reageerde kritisch en boos op het stemadvies van Erdogan. Duits minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier, Sigmar Gabriel (SPD), noemde het een “nooit eerder vertoonde inmenging in de soevereiniteit van Duitsland”. Ook Angela Merkel (CDU) reageerde: “We laten geen inmenging toe, ook niet van president Erdogan.”

President Erdogan diende Gabriel vervolgens van repliek en maande hem aan om “zijn grenzen te kennen”. “Wie denkt hij wel dat hij is om te praten tegen de president van Turkije? Ken uw grenzen! Hij probeert ons lessen te geven … Hoe lang zit je al in de politiek? Hoe oud ben je?”, zo ging de Turkse president tekeer tijdens een toespraak op televisie. Bovendien herhaalde hij zijn oproep om niet op de eerder vernoemde partijen te stemmen.

Sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar heeft Turkije reeds 50.000 mensen gearresteerd, waaronder tal van journalisten, ook Duitsers. Duitsland en andere EU-lidstaten uitten bijzonder veel kritiek op het ‘autoritaire’ beleid van Erdogan en beschuldigen hem van het schenden van de vrijheid van meningsuiting. President Erdogan is op zijn beurt boos op Duitsland omdat het asiel verleent aan tal van Turken die, door hun aandeel in de mislukte staatsgreep, vervolging vrezen in Turkije.

2 REACTIES

Comments are closed.