De Italiaanse kustwacht heeft voor de kust van Lampedusa een eerste ngo-schip tegengehouden dat de gedragscode voor ngo’s niet ondertekend heeft.

Het gaat om een schip van de Duitse ngo Jugend Rettet. De boot is deze nacht voor de kust van Lampedusa tegengehouden. Het is daarmee het eerste tegengehouden schip van een ngo die de nieuwe gedragscode niet wilde ondertekenen.

Gedragscode

Het schip is deze nacht met zes motorboten van de Italiaanse kustwacht tegengehouden en naar de haven van Lampedusa gebracht. Het schip is uitgebreid gecontroleerd en de commandant van het schip is meer dan twee uur ondervraagd. Er werden ook twee Syriërs van boord gehaald en naar een opvangcentrum op het eiland gebracht.

De controle werd gevraagd door het gerecht in Trapani in Sicilië. Zij onderzoeken daar of de ngo’s samenwerken met Libische mensensmokkelaars door bijvoorbeeld hun positie door te geven. Op die manier zouden de mensensmokkelaars de migranten rechtstreeks naar de schepen van de ngo’s kunnen sturen.

In de nieuwe gedragscode staat dat ngo’s de mensensmokkelaars op geen enkele manier mogen helpen. Jugend Rettet was samen met Artsen Zonder Grenzen één van de ngo’s die dit weigerde. Nog maar drie ngo’s hebben deze code uiteindelijk ondertekend. Wie niet conform deze code werkt mag niet meer aanmeren in de Italiaanse havens.

Italiaanse schepen in Libische wateren

De nieuwe gedragscode en het afdwingen daarvan is maar één van de maatregelen die Italië neemt om de migratiestroom tegen te gaan. Het land trok eind juni aan de alarmbel toen het de druk door de toevloed aan migranten uit Noord-Afrika onhoudbaar werd.

Naast de nieuwe gedragscode zullen Italiaanse schepen ook de Libische kustwacht mogen bijstaan voor de Libische kust. Dit op vraag van één van de drie Libische regeringen. Wat hun missie concreet zal inhouden is nog niet duidelijk.

Wellicht zullen ze daar migranten oppikken om deze daarna te overhandigen aan de Libische kustwacht, mogelijk zullen ze er ook zelf terugbrengen naar Libische havens. Het is de eerste keer dat Europese schepen mogen opereren in Libische territoriale wateren.