In Duitsland werd vandaag de extreemlinkse website linksunten.indymedia.org verboden. De website zou het meest invloedrijke medium zijn voor de extreemlinkse gemeenschap in Duitsland en er werd onder andere opgeroepen tot geweld tegen politieagenten en brandstichting.

Vorige maand sloopten linkse betogers de Duitse stad Hamburg nadat de stad het toneel was voor de jaarlijkse G20-top. Bij de rellen raakten honderden agenten gewond en liep de schade in de stad in de miljoenen euro’s. Na de rellen kondigde Duitsland aan een databank te maken van linkse extremisten.

Geweld tegen politie

Vandaag heeft Thomas de Maizière, Duits minister van Binnenlandse Zaken, een extreemlinkse website verboden. De website linksunten.indymedia.org (linksonder) bestaat reeds sinds 2009 en zou zijn uitgegroeid tot het meest invloedrijke medium voor de extreemlinkse gemeenschap in Duitsland. Naast het verbod werden er ook verschillende computers in beslag genomen van de beheerders van de website. Er werden geen arrestaties verricht.

De website betreft een forum waarop gebruikers anoniem berichten kunnen plaatsen. Het forum zou een broeihaard zijn van links extremisme. Zo wordt er bijvoorbeeld massaal opgeroepen tot geweld en brandstichting, vooral tegen agenten. Daarnaast werd er op het forum onder andere een brandstichting van 11 politieauto’s opgeëist waarbij de schatting zo’n 750.00 euro bedraagt. Ook de terroristische groepering Rote Armee Fraktion, die tientallen moordaanslagen op haar palmares heeft, wordt er verheerlijkt.

De site is “het belangrijkste internetplatform van op geweld gericht extreem-links”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. De website is met zijn doel en activiteiten “strijdig met de wet” en “richt zich tegen de constitutionele orde”, zo stelt het ministerie ministerie. Voor het eerst wordt een linkse vereniging verboden. In 2016 werd wel een extreemrechtse vereniging, Altermedia Deutschland, verboden.

6 REACTIES

 1. Kijk, ook dat is beknotting van de vrije meningsuiting. Het is een heel moeilijk thema. Maar als je het doet voor extreem rechts, dan ook voor extreem links. Al vind ik het tricky business. Democratie is onvoldoende gewapend voor deze uitdagingen. Hoe ga je om, als democratie, met krachten, die op basis van democratische verworvenheden, de democratie ondermijnen?

  • De grens ligt de jure niet bij het uiten van een radicaal politieke gedachtegoed – maar bij oproepen en aansporen tot geweld. Het is, zoals u terecht opmerkt, een moeilijk thema. Ik heb al vaak nagedacht over o.a. het beperken of tolereren van salafistische meningen. Er zijn politieke en ethische principes, maar ook pragmatische en strategische argumenten voor beide zijden van het debat.

 2. Citaat:”Vorige maand sloopten linkse betogers de Duitse stad Hamburg nadat de stad het toneel was voor de jaarlijkse G20-top. Bij de rellen raakten honderden agenten gewond en liep de schade in de stad in de miljoenen euro’s.” Commentaar :Linkse betogers/organisaties hebben lak aan de vrije meningsuiting. Zij kennen maar een vorm van monoloog: zijnde de straatterreur. Linkse activisten(knokploegen) en hun ideologen beschouwen de democratie als een virus dat moet vernietigd worden.

 3. “Zo wordt er bijvoorbeeld massaal opgeroepen tot geweld en brandstichting, vooral tegen agenten.”

  Geweld aanstoken valt niet onder de vrijheid van meningsuiting.

  Zoals de briljante Australische filosoof David Stove in één van zijn essays schreef: “The fact is, we painted ourselves into a logical corner. We set ourselves to achieve a society which would be maximally-tolerant. But that resolve not only gives maximum scope to the activities of those who have set themselves to achieve the maximally-intolerant society. It also, and more importantly, paralyses our powers of resistance to them, and evidently must do so.”

  Je kunt dus, als je de instandhouding van een vrije samenleving beoogt, slechts die uitingen van vrijheid tolereren die compatibel zijn met het behoud van die vrije samenleving. Ik begrijp dat mensen vrezen voor het hellend vlak, maar in dit geval is de genomen beslissing volkomen terecht.