In Duitsland heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de uitzetting van een 18-jarige man tegengehouden. De man zou een aanhanger zijn van terreurgroep Islamitische Staat en zou door de Duitse autoriteiten als gevaarlijk bestempeld worden.

Het Duitse Constitutioneel Hof gaf enkele maanden geleden Duitsland het recht om de 18-jarige man het land uit te zetten. De man ging in beroep tegen de beslissing en zat sindsdien vast, wachtend op zijn uitzetting.

Sympathie voor IS en terreurgevaarlijk

Het Europees Hof van de Rechten van de Mens gaf de man, die een sterke sympathie zou hebben voor terreurgroep Islamitische Staat en beschouwd wordt als ‘terreurgevaarlijk’, dan toch gelijk. De man, die al onderweg was naar de luchthaven van Frankfurt om er op het vliegtuig naar zijn thuisland gezet te worden, mag dus nog (minstens) een tijdje op Duits grondgebied verblijven. De beslissing van het Hof is immers een voorlopige beslissing. Een definitief verdict wordt de komende maanden verwacht.

De uitspraak van het Europees Hof is opmerkelijk te noemen. Eerder werden in Duitsland al een 27-jarige Algerijn en een 22-jarige Nigeriaan het land uitgezet omdat ze ervan verdacht werden een aanslag te beramen en sterke sympathie te hebben voor terreurgroep Islamitische Staat. Bij een inval door de politie werden immers IS-vlaggen aangetroffen, net als een resem wapens. Het Constitutionele Hof oordeelde toen dat de uitzetting van beide heren gerechtvaardigd was.

Duitsland wordt nog steeds regelmatig geconfronteerd met terrorisme. Vorige week viel een man willekeurige mensen aan met een mes in een supermarkt in Hamburg. De dader, een zekere Ahmed al H. (26), was afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten en stond bekend bij de ordediensten als islamist. Hij werd eerder reeds bevolen het land te verlaten.