Eerder vandaag kondigde de socialistische vakbond ACOD Spoor een nieuwe 24 urenstaking aan. Één argument van de vakbond is volgens Open Vld-vicepremier Alexander De Croo al onjuist. Volgens hem wil de overheid net wél investeren in het spoor. Groen roept ondertussen op om de reizigers niet te viseren. 

Van maandag 9 oktober 22 uur tot dinsdag 10 oktober 22 uur zal de ‘mobiliteitsknoop’ verergeren. ACOD Spoor is immers van zins om een staking te organiseren. Op die manier wil de vakbond protesteren tegen de minimale dienstverlening en het gevoerde regeringsbeleid tout court. Vanuit liberale hoek is er alvast kritiek op de plannen van de vakbond.

De Croo: “Dit is onaanvaardbaar”

De Croo is niet opgezet met de aangekondigde staking. Volgens hem is de regering-Michel net bezig met de NMBS te hervormen en te moderniseren. De vakbonden zouden volgens hem beter meewerken in plaats van te staken.

Aan VTM Nieuws laat De Croo weten dat de staking “onaanvaardbaar” is. “Dit is de vakbond die politiek gaat doen op kap van de reiziger. Wij investeren fors in de NMBS en in het netwerk. We doen inderdaad hervormingen maar het lijkt me zeer verdedigbaar om oude privileges van het NMBS-personeel gelijk te trekken met andere werknemers.” 

Betaalstaking

Bij Groen is er dan weer wel begrip voor de onvrede bij de vakbond. Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke is van mening dat de regering-Michel meer investeert “in symboolmaatregelen als de minimale dienstverlening dan in de spoorinfrastructuur en de kwaliteit”. Van de acties van de vakbond echter, mogen de reizigers volgens hem niet de dupe worden.

“Het kan niet dat de reiziger opnieuw de dupe wordt van het sociaal conflict. Zij krijgen het al hard genoeg te verduren. Daarom stellen we voor dat een betaalstaking als alternatieve actievorm wordt gebruikt”, laat Van Hecke weten aan BELGA.

“De treinreiziger is in de eerste plaats een bondgenoot in het protest tegen de verlammende besparingen. Met een betaalstaking zou de vakbond niet de reiziger treffen en toch een stevig signaal sturen naar de regering”, betoogt Van Hecke.

Bellot: “Toont belang van gegarandeerde dienstverlening aan”

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) betreurt de staking. “Dergelijke acties tonen nogmaals het belang van een gegarandeerde dienstverlening aan, stelt hij tegenover BELGA. De minister wijst ook op de verschillende inspanningen die de regering deed voor het spoor.

“In december verhogen we het totale spooraanbod met 5 procent nadat we in december 2016 al 78 extra voorstedelijke treinen lieten rijden. Dit is de grootste toename in 20 jaar. We hebben bovenop het investeringsplan 1 miljard extra vrijgemaakt om te investeren in het extra uitbreiden van de spoorweginfrastructuur. Er is voor 1,3 miljard euro geïnvesteerd in een eerste schijf nieuwe, comfortabele treinen”, aldus de minister.

Overigens acht hij het niet correct om een mogelijke privatisering van de NMBS als rechtvaardigingsgrond te gebruiken. Zo haalt hij aan dat zowel hijzelf als premier Charles Michel (MR) verklaarden dat dit niet aan de orde is.

8 REACTIES

 1. Groen komt hier weer eens met een hoop onzin aandraven. Ze weten maar al te goed dat een betaalstaking niet mogelijk is. Maar toch blijven ze het idee boven halen om zich te profileren. Het probleem is dat als je net die dag een treinramp zou voordoen er zich een enorm probleem stelt naar de vergoeding van de slachtoffers. In de prijs van uw ticket zit een verzekering verrekend. Indien er zich een treinramp voordoet gaat de verzekering ervan uit dat iedereen een ticket heeft gekocht. (ze kunnen moeilijk in het wrak gaan zoeken naar alle tickets) Maar bij een betaalstaking zal een verzekering ervan uit gaan dat niemand een ticket heeft gekocht en zal jezelf het tegendeel moeten gaan bewijzen (abonnement ofzo….) Dit kan enorme gevolgen hebben voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Vergeet uw betaalstaking! Het zal er nooit komen.

 2. Niemand uit mijn onmiddellijke omgeving maakt ooit gebruik van de NMBS. Waarom moeten wij allemaal via onze belastingen bijdragen om de verliezen van dat coörporatistisch gedrocht bij te passen? Elk vervoermiddel dat wij gebruiken wordt belast met rijtaks, btw bij aankoop, op brandstof, garagekosten en verzekering, in gebruikstellingstaks, accijnzen om u tegen te zeggen en daar nu nog bovenop een slordige 250 euro per man en per jaar voor dit over gepolitiseerd instituut. Nee, rooie relschoppers, op mij en de mijnen moet je niet rekenen op begrip voor jullie privileges.

  • Ik wil niet zeggen dat u geen punt heeft, maar stel nu dat alle mensen die de trein nemen met de auto naar het werk moeten, dan sta je gewoon stil met uw auto. Dus in zekere zin betaal je om minder verkeer op de weg te hebben. Gelijkaardige argumenten kan u ook aanhalen voor de politie die wordt opgeroepen bij voetbalmatchen. Moet iemand die niet geïnteresseerd is in voetbal ook voor die kosten opdraaien? Of nog beter. Ik ken niemand met een fysieke handicap, moet ik dan ook betalen voor gehandicapten?

   • Ik ben inderdaad van oordeel dat de voetballiefhebbers moeten opdraaien voor de politie die wordt opgeroepen bij risicomatchen. Het is aan de clubs hun supporters beter te screenen dan heden het geval is. Het verschil met die gehandicapte bestaat erin dat die, buiten zijn wil in een heel andere situatie zit dan die verwende turbo-syndicalisten en dat ziekelijk gepolitiseerd postjesbestuur die er de oorzaak van zijn dat de NMBS met zulke verliezen kampt. Daarvoor wil ik niet betalen. Met gehandicapten heb ik geen enkel probleem. Het is niet meer dan menselijk daarvoor bij te dragen. Maar voor die stakingsmaniakken en profiteurs van den ijzerweg ? Nee.

   • Ik kan u verzekeren dat niet iedereen bij de “ijzerweg” profiteurs en stakingsmaniakken zijn. Die zitten er inderdaad tussen. Maar hier is een verklaring voor. Binnen de NMBS holding worden er geen vakbondsverkiezingen gehouden. Het is in feite een klein clubje die zichzelf in stand houden. Binnen de grote vakbonden worden de afgevaardigden onder elkaar aangeduid. Hierdoor krijg je alleen maar gelijkgezinden binnen de vakbonden die weinig verantwoording aan hun leden moeten afleggen. Bij een deel van het personeel werkt dit veel wrevel op. Hierdoor heb je ook de oprichting van onafhankelijke vakbonden binnen de spoorwegen gekregen. Alleen blijven het ACV en ABVV hun best doen om de touwtjes stevig in handen te houden. Die vakbonden verdedigen hun leden soms tot in het schandalige. Het is daardoor heel moeilijk om van slechte werkkrachten af te raken. Dit creëert op zijn beurt dan een slechte werksfeer. waardoor soms ook goeie elementen gedemotiveerd raken.

   • Ik kan u hierbij volgen. Het is inderdaad aan de regering van deze staat, die hoofdaandeelhouder is van de NMBS deze stal grondig uit te mesten, alhoewel toestanden die decennia scheef gegroeid zijn moeilijk in één, of zelfs twee legislaturen recht te trekken.Maar hoop doet leven