Bulgarije wil de grensbewaking met buurland Turkije versterken. Dat zegt de Bulgaarse vice-premier en minister van Defensie Krasimir Karakatsjanov aan Die Welt.

De regering in Sofia wil daarvoor extra militairen inzetten. De Bulgaarse regering vindt ook dat de Europese buitengrens “desnoods gewapenderhand” verdedigd dient te worden tegen migranten.

“Externe grenzen EU gewapenderhand verdedigen”

Bulgaars minister van Defensie en vice-premier Karakatsjanov zegt in een interview met de Duitse krant Die Welt dat hij het onbegrijpelijk vindt dat “nog steeds massaal illegale migranten naar Europa komen.” Hij snapt naar eigen zeggen ook niet dat de Middellandse Zee-route nog altijd niet is afgesloten.

De minister wil tot 600 militairen langs de Bulgaars-Turkse grens plaatsen. Op dit ogenblik zijn dat er maar 140. De vice-premier laat ook verstaan dat er onder die bijkomende militairen ook “gespecialiseerde gevechtseenheden” zullen bevinden. Daarnaast worden er meer camera’s geplaatst en zullen er ook drones ingezet worden bij de grensbewaking.

“We kunnen in zijn geheel niet toestaan dat illegale migranten naar Europa komen”, zegt Katakatsjanov. “Indien nodig moeten we NAVO of EU-troepen in Italië en Griekenland ontplooien om de externe grenzen van de Europese Unie gewapenderhand te verdedigen.”

“De migratiekwestie is nog niet opgelost”, zegt de minister. “Grote, goed georganiseerde netwerken van mensensmokkelaars proberen nog steeds mensen ons land binnen te krijgen.”

Grenshekken

Eerder werden in Bulgarije al hoge grenshekken geplaatst. Het land deelt een 270 kilometer lange grens met Turkije. Het is een belangrijk land op de zogenoemde Balkanroute. Vele migranten trekken op die manier vanuit Turkije over Bulgarije naar Servië.

Bulgarije is tevens niet het enige land dat grenshekken plaatste. Ook Hongarije en Servië deden dit na de enorme toevloed aan migranten over de Balkanroute. Verschillende andere Europese landen zoals Oostenrijk en Denemarken verscherpten ook al hun grenscontroles.